Ordu: Yason Kilisesi

Yason Kilisesi; Ordu’nun Perşembe İlçesi, Çaytepe Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kilise, Yason Burnu’nda yer almaktadır. Kilise, yazılı kaynaklara göre, ‘Panaya’ ve ’Jason’s Church’ adlarıyla da bilinmektedir. Kilise, 1868`de yörede yaşayan Rumlar ve Gürcüler tarafından yaptırılmıştır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Yapı, bazilikal planlıdır ve doğu batı yönünde dikdörtgen formludur.

Yapının ana girişi batı cephesinde yer almaktadır. Giriş açıklığı dikdörtgen formludur ve ahşap giriş kapısı tek kanatlıdır. Girişin çevresinde sade süslemeli taş sövesi bulunmaktadır. Sövenin üst kısmında yer alan dikdörtgen pano da düz ve çapraz silmeler ile giriş cephesine hareket kazandırılmıştır. Giriş ekseninde üst örtüye yakın bölümde yer alan vitraylı ışık açıklığının çevresinde bezemeli çerçevesi yer almaktadır.

Yapının içten üst örtüsü ortada kubbe ve yanlarda tonozdur. Yapının dıştan üst örtüsü ortada kubbe ve kenarlarda iki yönde kırma çatılıdır. Yapı üç nefli olup orta nef yan neflere oranla daha geniş tutulmuştur. Nefler üçer sütunla ayrılmıştır. Yonca formlu üçlü apsis bulunmaktadır. İç mekânda apsislerin üzeri yarım tonozlarla örtülmüştür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir