Ordu: Ünye Kalesi

Ünye Kalesi; Ordu’nun Ünye İlçesi, Güzelkale Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Sarp ve dik kayalıklar üzerinde çevreye hâkim bir tepede yer almaktadır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, II. Mithridates tarafından M.Ö. 250 yıllarında yaptırılmıştır. Kale, bu süreç içinde pek çok kez yenilenmiş ve eklemeler yapılmış olmalıdır. Yığma yapım sistemiyle inşa edilen ve kaleyi çevreleyen surlar günümüzde de görülebilmektedir.

Kale içerisinde dehlizler, kral mezarları, tapınak odaları, kraliçe havuzu gibi birçok farklı yapı bulunmaktadır. Kaleye çıkan yol üzerinde sur duvarlarının ortasında, kalenin güneydoğusunda bulunan tonozlu yüksek bir giriş bulunmaktadır. Giriş açıklığı yaklaşık 5,00 metre yüksekliğindedir. Yapının güneydoğusunda anıtsal cephesi ile dikkat çeken kaya mezarı bulunmaktadır.

Girişten sonra sol tarafta bulunan yapının idari veya dini bir yapı olduğu ileri sürülmektedir. Kaya zemine oyulmuş mezarlar ve depo alanı yapılan kazılar sırasında tespit edilmiştir. Yapı 1983 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillenmiştir. Yapının mülkiyeti günümüzde Ünye Belediyesi üzerindedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir