Ordu: Tikenlice Kaya Mezarları

Tikenlice Kaya Mezarları; Ordu’nun Gürgentepe İlçesi, Tikenlice Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kaya Mezarı 1:

Kaya mezarı, bir fındık bahçesinin batısında bulunan kaya kütlesi üzerinde yer almaktadır. Mezar odasına giriş, kuzeyde bulunan dikdörtgene yakın oval bir açıklıktan sağlanmaktadır. Mezar odası dikdörtgen planlıdır. Giriş kısmı ve mezar odası tahrip olmuş durumdadır.

Kaya Mezarı 2:

Yapı, dikdörtgen planlı mezar odasından oluşmaktadır. Mezar odasına giriş kısmı geniş ve derin tutulmuştur. Güneydoğu cephede bulunan giriş açıklığı kareye yakın dikdörtgen formludur. Mezar odası, en yüksek noktada yaklaşık 1,20 metre yüksekliğe sahiptir. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın şekildedir ve üçgene yakın bir formda alınlığı bulunmaktadır.

Kaya Mezarı 3:

Yapı mezar odasından oluşmaktadır. Girişi kuzey yönünde bulunan yapı, yerden yaklaşık 2,50 metre yukarıda bulunmaktadır. Mezar odasına giriş açıklığı yaklaşık 50×50 cm ebatlarında iki kademeli kare formlu bir açıklıktan sağlanmaktadır. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın şekilde olup, ovalimsi formda oyulmuştur. Giriş açıklığının hemen üzerinde rozet bulunmaktadır. Mezar odası dikdörtgen planlıdır. İç mekânda yan duvarlar yuvarlatılarak tavan tonoz olarak oluşturulmuştur.

Kaya Mezarı 4:

Yapı mezar odasından oluşmaktadır ve yapının girişi kuzey yönünde bulunmaktadır. Mezar odasına giriş açıklığı kare formdadır ve yaklaşık 42×42 cm ebatlarındadır. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın şekilde olup, kare formda oyulmuştur. Kaya mezarına ulaşım oldukça zordur. Mezar odası dikdörtgen planlıdır ve yaklaşık 1 metre yüksekliğindedir.

Kaya Mezarı 5:

Yapı, önde bir giriş alanı ve mezar odasından oluşmaktadır. Yapının girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Ön odanın doğu cephesinde, orta kısımda, günümüze tamamı ulaşamamış sütun bulunmaktadır. Sütun altlığı dikdörtgen formdadır. Ön odanın genişliği yaklaşık 1 metredir. Giriş cephesinde, bezemesiz üçgen alınlık yanlarda sütunçelere oturtulmuştur. Aynı form, mezar odasına girişi sağlayan açıklıkta da tekrar edilmiştir. Mezar odasına kare bir açıklıktan giriş sağlanmaktadır. Kapı açıklığının kenarlarında sütunçeler bulunmaktadır. Sütunçeler üçgen alınlıklarla birleşmektedir. Dikdörtgen planlı mezar odasında doğu batı yönünde mezar çukuru bulunmaktadır.

Kaya Mezarı 6:

Yapı, yüksekliği yaklaşık 1,10 metre olan mezar odasından oluşmaktadır. Mezar odasına giriş açıklığı dikdörtgen formdadır. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın şekilde olup, üçgen alınlıklıdır. Üçgen alınlıkta ve alınlığın üzerinde olmak üzere toplam iki adet rozet bulunmaktadır. Mezar odası dikdörtgen planlıdır. Yapı içerisinde girişin tam karşısında bir seki bulunmaktadır. Mezar odası duvarları kenarlardan yuvarlatılmıştır.

Kaya Mezarı 7:

Yapı, dikdörtgen planlı mezar odasından oluşmaktadır. Mezar odasına giriş açıklığı kare formludur ve yaklaşık 42×42 cm ebatlarındadır. Yapının giriş açıklığı güneydoğu cephesinde bulunmaktadır. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın şekilde ve üçgen alınlıklıdır. Üçgen alınlığı çevreleyen silmesi bulunmaktadır. Üçgen alınlığın üst kısmında rozet bulunmaktadır. Mezar odası duvarları kenarlardan yuvarlatılarak tavanda tonoz oluşturulmuştur.

Kaya Mezarı 8:

Yapı, dikdörtgen planlı mezar odasından oluşmaktadır. Mezar odası girişinin ön kısmındaki alan kısmen düzleştirilmiş ve basamak oluşturulmuştur. Mezar odasına giriş açıklığı dikdörtgen formludur ve yaklaşık 42×49 cm ebatlarındadır. Yapının giriş açıklığı güneydoğu cephesinde yer almaktadır. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın şekilde düzenlenmiş ve yuvarlatılmıştır. Mezar odası duvarları kenarlardan yuvarlatılarak tavanda tonoz oluşturulmuştur.

Kaya Mezarı 9:

Yapı, giriş kısmı ve dikdörtgen planlı mezar odasından oluşmaktadır. Mezar odasına giriş açıklığı kare formludur ve yaklaşık 45×45 cm ebatlarındadır. Kare girişin çevresi silmelidir. Ve en dışta bezemesiz üçgen alınlık işlenmiştir. Yapının giriş açıklığı güneydoğu cephesinde yer almaktadır. Mezar odası duvarları kenarlardan yuvarlatılarak tavanda tonoz oluşturulmuştur.

Kaya Mezarı 10:

Yapı, giriş kısmı ve dikdörtgen planlı mezar odasından oluşmaktadır. Mezar odasına giriş sağlayan açıklık, güneydoğu cephesinde yer almaktadır ve dikdörtgen planlıdır. Mezar odası yüksekliği yaklaşık 1,50 metredir. Giriş açıklığının çevresi dışa taşkın ve dikdörtgen alınlıklıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir