Ordu: Delikaya Kaya Mezarları

Delikaya Kaya Mezarları; Ordu’nun Altınordu İlçesi, Delikaya Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadırlar. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Kaya Mezarı 1:

Kaya mezarı, geniş ve derince ön oda ve mezar odasından oluşmaktadır. Ön odanın tam ortasında yer alan sütundan günümüze sadece kaidesi ve tavanla birleştiği kısım ulaşabilmiştir. Yapının girişi kuzey yönünde bulunmaktadır. Sütun altlığı kare formdadır.

Kaya mezarı, yerden yaklaşık 4,50 metre yüksekte yapılmıştır. Mezar odasına giriş kareye yakın dikdörtgen formlu açıklıktan sağlanmaktadır. Dikdörtgen planlı mezar odasının içerisinde, giriş duvarı hariç diğer duvarlara bitişik üç adet seki bulunmaktadır. İç mekânda girişin doğusunda iki adet niş bulunmaktadır.

Kaya Mezarı 2:

Yapı, zeminden yaklaşık 3 metre yüksekte, kaya oyularak inşa edilen mezar odasından oluşmaktadır. Yapının girişi kare formludur ve yaklaşık 50×50 cm ebatlarındadır. Dikdörtgen planlı mezar odası içerisinde giriş duvarının karşısındaki duvarda bir adet seki bulunmaktadır. İç mekânda yan duvarlar düz ve tavan tonoz şeklinde oluşturulmuştur.

Kaya Mezarı 3:

Yapı, kayalık bir tepede yer alan fındık bahçesinde, bir kaya kütlesinde yer almaktadır. Mezar odası neredeyse zeminle aynı kotta inşa edilmiştir. Bu nedenle de oldukça tahrip olmuştur. Dikdörtgen planlı mezar odasına yaklaşık 55×50 cm. ölçülerinde kareye yakın dikdörtgen formlu bir açıklıktan girilmektedir. Mezar odası içerisinde giriş duvarı hariç diğer duvarlara bitişik üç adet seki bulunmaktadır. İç mekânda yan duvarlar yuvarlatılarak tavan tonoz olarak oluşturulmuştur.

Kaya Mezarı 4:

Yüksek bir kayalık üzerinde bulunan kaya mezarının ön cephesi iki sütunlu ve üçgen alınlıklıdır. Bu haliyle cepheye anıtsal görünüm kazandırılmıştır. Sütunlu girişten dikdörtgen planlı mezar odasına girişi sağlayan ön odaya geçilmektedir. Sütun altlıkları kare formdadır. Sütunlar aşağıdan yukarıya doğru incelerek yükselmiş ve kare bir başlıkla sonlanmıştır. Mezar odası zeminden yaklaşık 40 metre yükseğe, kayalığın dik yerine inşa edilmiştir. Bu nedenle mezara ulaşmak oldukça güçtür. Mezar odası giriş açıklığı dikdörtgen formludur.

Kaya Mezarı 5:

Fındık bahçesi içerisinde, eğimli bir arazide, ana kayaya inşa edilmiştir. Mezar odası zeminle aynı kotta bulunmaktadır. Yapının girişi kare formludur ancak zamanla deforme olmuştur. Giriş açıklığı kademelidir. Mezar odası dikdörtgen planlıdır. İç mekânda yan duvarlar yuvarlatılarak tavan tonoz şeklinde oluşturulmuştur. Mezar odası üç yönde sekili şekilde düzenlenmiştir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir