Ordu: Hicret Kuba Mescidi

Hicret Kuba Mescidi; Ordu’nun Korgan İlçesi, Yeşilalan Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemi ile inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap kullanılmıştır. Dikdörtgen planlı yapı iki kattan oluşmaktadır. Yapının zemin katında kuzey cephe ahşap hatıllar arası taş dolgu, diğer cepheler moloz taş ile inşa edilmiştir. Birinci katın inşasında ise tamamen ahşap kullanılmıştır.

Çatısı dört omuz kırma olup Marsilya kiremit ile kaplanmıştır. Caminin minaresi bulunmamaktadır. Harime giriş, kuzey cephede yer alan çift kanatlı ahşap kapı ile sağlanmaktadır. Girişin batısında yer alan merdivenden caminin üst katına çıkılmaktadır. Diğer camilerden farkı üst katın, yani kadınlar mahfilinin bağımsız bir kat olarak düzenlenmiş olmasıdır.

Üst katı iç mekânda harim kısmına düşen iki ahşap dikme taşımaktadır. Güney, doğu ve batı duvarları günümüzde sıvalıdır. Zemin örtüsü sonradan beton malzeme ile kaplanmıştır. Günümüzde minber ve vaaz kürsüsü bulunmamaktadır. Mihrap nişi günümüzde sıvalı olup sade biçimdedir. Üst katta çatı örtüsü taşıyıcı dört ahşap dikme ile desteklenmiştir. Alan, bu dikmeler tarafından ikiye bölünmüştür.

Güney kısımda yer alan bölümün tavanında süslemeli tavan göbeği bulunmaktadır. İç içe geçen dörtgenler ortada yükseltilmiş ve kademeli derinlik verilmiştir. En ortada yer alan dikdörtgen bir saçak ile çevrelenmiştir. Bitkisel motiflerin işlendiği saçak dikdörtgene derinlik kazandırmıştır. Tam ortada yer alan işlemenin etrafında ve ortasında beş adet sarkıt yer almaktadır. Zemin döşemesi ahşap ile kaplıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir