Ordu: Hamidiye Hükümet Camii

Hamidiye Hükümet Camii; Ordu’nun Altınordu İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak moloz taş malzeme kullanılmıştır. Kare planlı yapı, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapı, yazılı kaynaklara göre, Hicri 1307 (Miladi 1889/1890) yılında Mir Mehmet Ali Bey tarafından atılan temel üzerinde, daha sonradan inşa edilmiştir.

Yapının kuzey cephesinde tek girişi bulunmaktadır. Giriş açıklığı dikdörtgen formludur. Kapının lento kısmı yarım dairelerle süslenmiştir ve lentonun hemen üzerinde kitabesi yer almaktadır. Girişin üzerinde tek şerefeli minaresi yer almaktadır. Minarenin kaidesi iki adet sütun ile taşınmaktadır. Kaidenin altı olan giriş bölümünün üstü kaburgalı tonoz ile örtülüdür. Yapının çift sıra pencereleri bulunmaktadır.

Üst sıra pencere boyutları alt sıra pencere boyutlarına oranla daha küçüktür. Dıştan üst sıra pencereler basık kemerli, alt sıra pencereler ise dikdörtgen formludur. Tüm pencereler taş sövelidir. İçten tüm pencereler basık kemerlidir. Alt sıra pencereler ahşap ve giyotin, üst sıra pencereler ahşap ve tek kanatlıdır. Yapının içten üst örtüsü ortada kubbe ve yanlarda düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır.

Yapının dıştan üst örtüsü ise dört yönde kırma çatıdır ve çatı kaplama malzemesi alaturka kiremittir. İç mekânda tüm duvarlar sıvalıdır. Duvarlarda süsleme bulunmamaktadır. Kadınlar mahfiline harimin içinden giriş kapısının batısında bulunan çift kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Mihrap, taş malzemeden yapılmış olup sadedir. Minber ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir