Ordu: Dereçayır Camii

Dereçayır Camii; Ordu’nun Gölköy İlçesi, Emirler Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Ahşap geçme tekniğiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak ahşap kullanılmıştır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Giriş kapısının batısında ahşap üzerinde Rumi 1275 (Miladi 1859/1860) tarihi okunmuştur. Bu tarihin ne tarihi olduğu belli değildir.

Yazılı kaynaklarda 13. yüzyıla tarihlenen caminin yapımında pelit ağacı kullanılmıştır. Yapının kuzey cephesinde tek girişi bulunmaktadır. Ana giriş kapısı tek kanatlı ahşap kapı olup dikdörtgen formludur. Son cemaat yeri üç yönde açıktır. Son cemaat yerinin üst örtüsü dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinin doğusunda bulunan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır.

Caminin minaresi bulunmamaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır. Yapının dıştan üst örtüsü iki yönde kırma çatıdır. Çatı malzemesi alaturka kiremittir. İç mekânda tüm duvarlar ahşaptır. Duvarlarda süsleme bulunmamaktadır ve iç mekân oldukça sadedir. Mihrap, minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup sadedir. Mihrap sivri kemerlidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir