Ordu: Efirli Camii

Efirli Camii; Ordu’nun Perşembe İlçesi, Efirli Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda malzeme olarak taş ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Yapı son cemaat yeri, harim ve kadınlar mahfilinden oluşmaktadır. Yapı, kitabesine göre, Hicri 1230 (Miladi 1814/1815) yılında yapılmıştır. Bir kısmı silinmiş durumda olan kitabenin bir bölümünde “Murat Han’a duadır” yazmaktadır. Caminin kuzeydoğu köşesinde minaresi bulunmaktadır.

Tek şerefeli minaresi kesme taş malzemeden inşa edilmiş olup sonradan yapılmıştır. Yapının dıştan üst örtüsü dört yönde kırma çatıdır. Çatı malzemesi alaturka kiremittir. Dışta cepheler sıva üzeri beyaz boyalıdır. Yapının tüm pencereleri dikdörtgen formlu olup çift kanatlı ahşap pencerelerdir. Güney, batı ve doğu cephelerinde pencereler taş sövelidir. Kuzey güney doğrultusunda dikdörtgen planlı olan yapının ana girişi doğu cephesindendir. Ana giriş kapısı çift kanatlı ahşap kapı olup dikdörtgen formludur. Son cemaat yeri sonradan kapatılmıştır.

Harime giriş son cemaat yerinden sağlanmaktadır ve giriş açıklığı yuvarlak kemerlidir. Kuzey yönünde bulunan harim giriş kapısı, çift kanatlı ve ahşaptır. Kadınlar mahfiline, son cemaat yerinde batı duvarına bitişik olarak bulunan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Kadınlar mahfili dört adet ahşap dikme ile taşınmaktadır. Yapının içten üst örtüsü düz tavan olup ahşap malzemeden yapılmıştır. İç mekânda duvarlar sıva üzeri boyalıdır.

Duvarlarda süsleme bulunmamaktadır ve iç mekân oldukça sadedir. Mihrap, kesme taş malzemeden yapılmış olup tepe kısmında farklı motiflerde taş işçiliği görülmektedir. Minber ve vaaz kürsüsü ahşap malzemeden yapılmış olup özgün değildir. Caminin çevresinde haziresi bulunmaktadır. Eski ve yeni mezarların bir arada bulunduğu hazirede eski mezar taşlarının bir kısmının kitabeleri bulunmaktadır. Hazirede farklı motifli mezar taşları bulunmaktadır. Hazirede, Hicri 1881, 1228, 1351 gibi farklı tarihli mezarlar yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir