NATO’dan Ukrayna’ya Kötü Haber: Dip Görünüyor

NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) üst düzey askeri yetkililerinden Amerikalı Amiral Rob Bauer, Varşova Güvenlik Forumu’nda yaptığı konuşmada, Ukrayna’daki savaş nedeniyle “namlunun dibinin artık görünür olması” nedeniyle silah endüstrisinin silah ve mühimmat üretimini artırması gerektiğini söyledi.

NATO, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana artan silah ve teçhizat talebini karşılamak için savunma üretimini artırmak için müttefiklerine baskı yapıyor. Müttefikler sadece Kiev’e malzeme göndermekle kalmıyor, aynı zamanda kendi envanterlerini de oluşturuyor.

Amiral Rob Bauer, konuşmasında, savunma bütçelerin savaştan yıllar önce zaten arttığını ancak silah sanayinin üretim kapasitesini artırmadığını söyledi. Albay Bauer, geçen ay,  savunma şirketlerine daha fazla özel yatırım yapılması çağrısında bulunmuştu.

İngiltere Savunma Bakanı James Heappey de cephane stoklarının “biraz zayıf göründüğünü” yineleyerek NATO üyelerini, anlaşmaya vardıkları gibi GSYH’lerinin yüzde 2’sini savunmaya harcamaya çağırdı. Bakan, “Avrupa’da bir savaş varken savunmaya yüzde 2 harcamanın zamanı gelmediyse ne zaman gelecek?” sorusunu yöneltti.

Öte yandan analistler, Rusya’nın tükenen askeri stoklarını yenilemek için üretimi artırma konusunda Batı’dan “daha yetenekli” göründüğünü söylüyor.

Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna sınırındaki Belgorod, Bryansk ve Kursk bölgeleri üzerinde otuz bir Ukrayna insansız hava aracının etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bakanlık ayrıca Ukrayna güçlerinin 2014’te Moskova tarafından ilhak edilen Kırım’a çıkarma yapma girişiminin püskürtüldüğünü bildirdi.

Moskova bu yaz birkaç kez Karadeniz’de Kırım’a doğru seyreden Ukrayna askeri botlarını imha ettiğini iddia etmişti. Bakanlık olası can kayıpları ya da hasar hakkında bilgi vermedi.

Haziran ayında Ukrayna’nın karşı saldırısının başlamasından bu yana Moskova Kiev’i neredeyse her gün Rus topraklarına insansız hava araçları, füzeler ya da toplarla saldırmakla suçluyor.

Öte yandan Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rus ordusunda savaşmak üzere daha fazla askerin çağrılmayacağını, zira bu yıl ‘yüz binlerce’ kişinin orduya katıldığını iddia etti.

Rusya Savunma Bakanı devlet televizyonunda yaptığı açıklamada “Ek bir seferberlik planı yok. Silahlı kuvvetler özel askeri operasyonu yürütmek için gerekli sayıda askeri personele sahip.” dedi. Bakan, 335 binden fazla kişinin “gönüllü oluşumlar” altında askerlik hizmetine girdiğini ve sadece eylülde 50 bin kişinin sözleşme imzaladığını iddia etti.

Rusya, Ukrayna savaşı giderek yıpratıcı bir hal alırken Wagner paralı asker gücünden savaşçıları da bünyesine katarak silahlı kuvvetlerini güçlendirmeye çalışıyor. Shoigu’nun verdiği rakamlar Moskova’nın bu hedefler doğrultusunda önemli adımlar attığını gösteriyor.

Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl eylül ayında “kısmi seferberlik” emri vermiş, bu da savaşmak istemeyen Rusların kitlesel göçüne neden olmuş ve ülke çapında protestoları tetiklemişti. Putin defalarca yeni bir seferberlik olmayacağını söylerken, bazı Rus yetkililer ilk seferberliğin savaş karşıtı duyguları körüklediği için bir hata olduğunu ve pek çok kişinin ülkeyi terk ettiğini belirtiyor.

(Kaynak: Euronews Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir