Münir Özkul Kimdir? Hayatı, Filmografisi

15 Ağustos 1925 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Münir Özkul, 5 Ocak 2018 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Tam adı Mustafa Münir Özkul olan Münir Özkul’un naaşı Bakırköy Mezarlığı’na defnedildi.

İstanbul Erkek Lisesini bitiren Münir Özkul, 1940ta, Bakırköy Halkevi’nde tiyatro oyunculuğu yapmaya başladı. Münir Özkul, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne ve Edebiyat Fakültesi’nin Sanat Tarihi Bölümüne devam etti.

Ses ve Küçük Sahne Tiyatroları’nda da oynadıktan sonra İstanbul Şehir Tiyatroları’nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu’nda (1959-60) çalışan Münir Özkul, arkadaşlarıyla Bulvar Tiyatrosu’nu kurdu.

1980’lerin ortalarında Ferhan Şensoy’un Ortaoyuncular topluluğuna katılan Münir Özkul, Sadık Şendil’in Kanlı Nigar oyunundaki başarısıyla, İsmail Dümbüllünün Kel Hasan’dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğunu teslim aldı. Münir Özkul, 1989’da bu kavuğu Ferhan Şensoy’a devretti.

Sinema hayatına ise 1950’de, Üçüncü Selimin Gözdesi filmiyle başlayan Münir Özkul,, 1970’lerde, Adile Naşit, Şener şen, Ayşen Gruda gibi isimlerin yer aldığı Ertem Eğilmez kadrosuna katılarak, Eğilmez’in yönettiği filmlerde önemli rolleri canlandırdı.

Münir Özkul’un en bilinen rollerinden biri, Hababam Sınıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi’nin tatlı sert müdür yardımcısı “Kel Mahmut” karakteridir. Münir Özkul, bu dönemde, Adile Naşitle beraber kamera karşısına geçerek onunla birçok film çekti ve Özkul-Naşit ikilisi, dönemin unutulmaz ikilisinden biri oldu.

Münir Özkul’a 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından “devlet sanatçısı” unvanı verildi.

Münir Özkul, Kanlı Nigar oyunuyla İlhan İskender Armağanını; Altın Portakal Film Festivalinde, Sev Kardeşim filmiyle En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülünü; Dümbüllü Ödülünü; Altın Kelebek Ödüllerinde Onur Ödülünü; Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümünün verdiği Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülünü; Sinema Yazarları Derneği Ödüllerinde Onur Ödülünü; Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivalinde Onur Ödülünü; Afife Tiyatro Ödüllerinde, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülünü ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünü aldı.

Münir Özkul, 230’un üzerinde film ve dizide rol aldı: Barbaros Hayrettin Paşa, Vatan ve Namık Kemal, Edi ile Büdü, Kanlı Nigar, Nilgün, Ayşecikle Ömercik, Arım, Balım, Peteğim, Keloğlan ve Yedi Cüceler, Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Kibar Feyzo, Şaban ile Şirin, Reyting Hamdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir