Mümtaz Ener Kimdir? Hayatı, Filmografisi

1 Eylül 1907 yılında Muğla’da dünyaya gelen Mümtaz Ener, 11 Temmuz 1989 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Mümtaz Ener’in naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

İstanbul Kadıköy Lisesi’nde okuyan Mümtaz Ener, en büyük hayali tiyatroda boy göstermek olduğundan Darülbedayi’ye girdi. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde 15 yıl süresince tiyatrolarda oynayan Mümtaz Ener, bu hummalı sürecin ardından 1940 yılında İstanbul’a döndü ve bu sefer sinema sektörüne adım attı. Mümtaz Ener, ilk olarak Faruk Kenç’in yönetmenliğini yaptığı Yılmaz Ali adlı polisiye filmde oynadı.

Bu ilk filmden sonra seri bir şekilde birçok sinema filminde boy gösteren Mümtaz Ener, Kahveci Güzeli, Harman Sonu, Kerim’in Çilesi, İstiklal Madalyası, Baba Katili, Göçmen Çocuğu, Kanlı Küpe, Papatya, Bir Kadın Tuzağı gibi onlarca filmde rol aldı.

Mümtaz Ener, Köroğlu, Onu Affettim, Karadeniz Postası, Kanatlardan Türbe, Güldağlı Cemile, Hürriyet İçin Şahlanan Belde ve İzmir Sokaklarında senarist veya yönetmen olarak çalıştığı filmler arasındadır. 1960’lı yıllardan itibaren giderek şöhreti parlayan Mümtaz Ener, Gurbet Kuşları, Krallar Kralı, Fosforlu Cevriyem, Belanın Yedi Türlüsü, Hayatımın Erkeği gibi filmlerle sükse yaptı.

Kötü adamları canlandırdığı filmler olsa da ekseriyetle iyi kalpli, babacan rollerin oyuncusu olan Mümtaz Ener, 1970’lerden sonra Kanlı Deniz, Açlık, Hınç, Hanzo, Baskın, Sahte Kabadayı, Derbeder, Vahşi Gelin gibi yapımlarda rol aldı. Oyunculuğuna ek olarak pek çok filmde seslendirme yapan Mümtaz Ener, Necdet Tosun, Hulusi Kentmen, Memduh Ün, Atıf Kaptan, Ali Şen, Erol Taş, Nubar Terziyan, Osman Alyanak, Sıtkı Akçatepe gibi birçok usta isme sesiyle hayat verdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir