Mücap Ofluoğlu Kimdir? Hayatı, Filmografisi

1 Eylül 1923 yılında İstanbul’un Kadıköy İlçesi’nde dünyaya gelen Mücap Ofluoğlu, 11 Aralık 2012 yılında İstanbul’da hayatını kaybetti. Mücap Ofluoğlu’nun naaşı Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olan Mücap Ofluoğlu, iki kez konservatuvar sınavında başarısız olunca eğitimine Zonguldak Maden Mühendisliği Mektebi’ne devam etti. Mücap Ofluoğlu, dört yıl süren askerlik görevinden sonra Canlı Hayvan Borsası’nda memurluğa başladı.

Mücap Ofluoğlu, annesinin Muhsin Ertuğrul’a yazdığı bir mektup üzerine sanat yaşamına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları Çocuk Bölümü’nde atıldı. Mücap Ofluoğlu, 1946’da Jül Sezar oyunu ile figüran olarak İstanbul Şehir Tiyatroları büyük oyunlarına geçti.

Mücap Ofluoğlu, 1948 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan İzmir Şehir Tiyatrosu’na geçen sanatçı, 1951’de Muhsin Ertuğrul’un kurduğu Küçük Sahne’nin ilk kadrosuna katıldı.

Küçük Sahne dağıldığında Suzan Ustan ile birlikte İstanbul Oda Tiyatrosu’nu kurarak Barillet- Grady ikilisinin yazdığı iki kişilik Kaktüs Çiçeği oyununu sahneleyen Mücap Ofluoğlu, bu tiyatroda iki yıl boyunca oyuncu ve yönetmen olarak oyunlar sahnelemeye devam etti.

1960’ta Muhsin Ertuğrul’un çağrısı ile yeniden İstanbul Şehir Tiyatrosu’na dönen Mücap Ofluoğlu, bu kurumda altı yıl daha görev yaptı. Mücap Ofluoğlu, o dönemde birlikte çalıştığı oyuncu Şirin Devrim ile kısa süreli bir evliliğinin ardından 1962’de çevirmen Filiz Karabey ile evlendi.

1966’da istifa ederek ayrıldığı İstanbul Şehir Tiyatroları’na 1974 yılında yeniden dönen Mücap Ofluoğlu, tiyatro oyuncusu olarak şöhretini, Şehir Tiyatrolarında oynadığı Cyrano de Bergerac rolü ile yaptı. Son olarak 1979 yılında Moliere’in Hastalık Hastası adlı oyununu sahneleyen Ofluoğlu, bu oyunu Türkiye’de ilk kez sahneye koyan kişi olarak Türk tiyatro tarihine geçti. 1980’de emekli oldu.

1981’de Küçük Sahne’de Eski Moda Komedya oyununu yönetip oynayan Mücap Ofluoğlu, 1983 yılında Tiyatroda 40. Yıl jübilesini yaptı. Ofluoğlu, oyunculuğun yanı sıra 1940’lı yıllarda İpek Film Stüdyosu’ndan başlayarak, film seslendirmeleri yaptı. Mücap Ofluoğlu, 1960’lı yıllarda Öztürk Serengil seslendirmeleri ile ün kazanan sanatçı, daha sonraki yıllarda Serengil’le arasının açılması nedeniyle, onun seslendirmesini yapmayı bıraktı.

Sinema oyunculuğuna 1943 yılında Dertli Pınar filmiyle başlayan Mücap Ofluoğlu, bu ilk filmden sonra aralarında “Vatan İçin, Kaldırım Çiçeği, Biri ve Diğerleri’nde” de olduğu otuza yakın filmde rol aldı. Mücap Ofluoğlu, “Kurtuluş ve Süper Baba” gibi ünlü televizyon dizilerinde de rol aldı.

Mücap Ofluoğlu, Sabahattin Ali’nin 25 Kasım 1946 tarihinde yayına başlayan siyasi mizah gazetesi Marko Paşa’nın yazar kadrosunda yer aldı. 17 Mart 1947 tarihli 16. ve 17. sayılarda Marko Paşanın sahibi ve yazı işleri müdürü olan Mücap Ofluoğlu, yazarlığını yaşamının daha sonraki yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde yazarak sürdürdü. Mücap Ofluoğlu’nun şiir, anı, söyleşi türlerinde dokuz kitabı yayınlandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir