Müjde Ar Kimdir? Hayatı, Filmografisi

21 Haziran 1954 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Müjde Ar’ın gerçek adı Kâmile Suat Ebrem’dir. Sekiz yaşında Oraloğlu Tiyatrosu’nda sahneye çıkan Müjde Ar, 1970’lerin başlarında tiyatro ve fotoroman oyunculuğu, fotomodellik ve mankenlik yaptı.

Müjde Ar, Halit Refiğ’in yönetmenliğini yaptığı, Halid Ziya Uşaklıgil’in ünlü romanının ilk televizyon uyarlaması olan 1975 tarihli Aşk-ı Memnu dizisindeki “Bihter” rolüyle bir anda şöhret oldu ve sinemaya geçti. 1970’li yıllarda ağırlıklı olarak sinema endüstrisinin taleplerine göre olan rolleri canlandıran Müjde Ar, bu arada şarkıcı olarak da sahneye çıktı.

Müjde Ar, birçok sinema oyuncusunun cesaret edemediği zor rolleri üstlenerek, gitgide, cinselliğinden çekinmeyen, sorunlarına sahip çıkmak isteyen bir kadın tipi yarattı.

Adı Vasfiye ve Aaahh Belinda filmindeki performansıyla 1986 yılında, Yolcu filmindeki performansıyla 1993 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı. 1997 yılında düzenlenen 34. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Yaşam Boyu Onur Ödülü, 2008 yılında düzenlenen 35. Altın Kelebek Ödülleri’nde Altın Kelebek 35. Yıl Özel Ödülü’nü kazandı.

Müjde Ar, 30 yılı aşkın sanat hayatında Atıf Yılmaz, Zeki Ökten, Halit Refiğ, Nejat Saydam, Kartal Tibet, Ertem Eğilmez, Şerif Gören, Sinan Çetin, Ömer Kavur, Başar Sabuncu, Mustafa Altıoklar ve Serdar Akar gibi yönetmenlerin filmlerinde rol aldı.

Müjde Ar, “Kilit, “Kuşdili, Eğreti Gelin, Serseri Aşıklar, Alacakaranlık, Komser Şekspir, Karakolda Ayna Var, Dar Alanda Kısa Paslaşmalar, Ağır Roman, Yolcu, Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni, Arabesk, Kaçamak, Afife Jale, Aaah Belinda, Asiye Nasıl Kurtulur, Kupa Kızı, Asılacak Kadın, Teyzem ve daha pek çok filmde rol aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir