Muğla: Marmaris, Amos Antik Kenti

Amos Antik Kenti; Muğla’nın Marmaris İlçesi, Turunç Beldesi sınırları içerisindeki Hisarburnu yakınında, Kumlubük Koyunun kuzeybatısında yer almaktadır.

Amos, Helen dilinde ‘Ana Tanrıça Tapınağı’ anlamına gelmektedir. Kalıntılar daha çok yoldan eğim ile yükselen bu tepede yoğunlaşmaktadır. Yörenin önemli antik kentlerinden biri olan Amos’ta bulunan kalıntılar antik kentin MÖ.2.yy’dan itibaren yerleşim gördüğünü kanıtlar.

Günümüze ulaşan en önemli kalıntıları antik dönem sur, kule ve idari yapılara aittir. Rodos karşı yakasındaki üç tiyatrodan ikincisi olan Amos Antik Tiyatrosu, bugün oldukça iyi durumdadır.

Oturma yerleri, yan duvar ve sahne binasının üç odasını ayırt etmek mümkündür. Prof. E. GeorgeBean, bölgede yaptığı kazılarda (1948) M.Ö 200 civarına ait üç ayrı kira sözleşmesinin koşullarını ele alan dört yazıt parçasını ortaya çıkarmıştır.

2010 yılında Marmaris Müze Müdürlüğü, Turunç Belediyesi ve Marmaris Ticaret Odası’nın katkılarıyla Çevre Düzenleme ve Yol Güzergahı Belirleme çalışması yapılmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir