Muğla: İasos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi

İasos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi; Muğla’nın Milas İlçesine 28 km. uzaklıktaki Kıyıkışlacık Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Halk arasında Balıkpazarı olarak bilinen Roma dönemine ait anıt mezar etrafındaki revaklı galeriler 1993 yılında restore ettirilmeye başlanmış ve restorasyon çalışmaları sonucunda İtalyan kazı ekibince İasos kazılarında bulunan mimari parçalar ve diğer eserler galeriler içerisindeki teşhir tamamlanarak anıt mezar Balıkpazarı Açıkhava Müzesi olarak 11 Ağustos 1995 tarihinde ziyarete açılmıştır.

İasos Antik Kenti’ndeki İasos Balık Pazarı Açık Hava Müzesi sırasıyla; Selevkilerin, daha sonra Alinda Beyi Olympikhos’un, milattan önce 201 senesinde Makedonya Kralı V. Philip’in, lll. Antiohos’un milattan önce  219 yılında Romalıların hâkimiyetine girmiştir.

Milattan önce üç binli yıllara dayanan antik yerleşimi, Argos’tan gelen göçmenlerin kurduğu bilinmektedir. Kent ismini bu kolonistlerin lideri İasos’tan almıştır. Tera Yanardağı’nın patlamasıyla, Minos Uygarlığı yok olmuş, küller altında kalan İasos’un kanalizasyon sistemi ve tünelleri ise ilk günkü gibi korunmuştur.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir