“Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat’ta Müdahale Edecek” İddiası

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) dövize dönüşebilir Kur Korumalı Mevduat’ta (KKM) adeta çılgın primlere neden olan uygulamaya müdahale edeceği öne sürüldü. Müdahale durumunda KKM’ye talebin kısmen azalması bekleniyor.

Seçim öncesi bazı bankaların yüzde 40’a kadar çektiği Kur Korumalı Mevduata verdikleri opsiyon primine Merkez Bankası el atıyor. Dövize dönüşebilir kur korumalı mevduatta adeta çılgın primlere neden olan uygulamaya Merkez Bankası’nın müdahale edeceği öne sürüldü.

Paramedya’nın bankacılık kulislerinden aktardığı bilgiye göre, Merkez Bankası kararnamesi ile bankaların dönüşüm oranının yüzde 60’dan yüzde 50’ye düşeceği belirtildi. Bu durumun bankaların KKM’ye verdikleri opsiyon priminde düşüş yaratması bekleniyor.

Yani 10 bin dolarını 3 aylık vade ile dövize dönüşebilir kur korumalı mevduat yapanlara ödenecek yaklaşık 600 dolarlık opsiyon priminin sonu geliyor. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda KKM’ye talebin kısmen azalması bekleniyor.

KKM hesabı nasıl açılır?

Kur Korumalı Mevduat Hesabı, hali hazırda müşterisi olduğunuz bankanın mobil internet bankacılığı ya da bankanın uygulamaları üzerinden açılabilir.

Aynı zamanda bank şubesine giderek KKM hesabı başvurusunda bulunabilirsiniz. Kur Korumalı Mevduat TL hesabı açtırmak için müşterisi olduğunuz banka önemli değildir. Dilediğiniz bankada bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Kur Korumalı kur farkı nasıl hesaplanır?

Kur koruması ile hesabınızın kapanış tarihindeki döviz kuru, hesabınızın açılış tarihindeki döviz kurundan yüksek ise aradaki fark size ödenecektir.

Kur Korumalı mevduat hesabı şartları nelerdir?

Hesap sahibinin “yurt dışında işçi, serbest meslek ve müstakil iş sahibi Türk vatandaşı ya da Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişi olması” gerekmektedir. Bunun dışında Kur korumalı mevduatta kapsam genişliyor.

KKM riskli mi?

Normal koşullarda kişi kur riskini kendisi üstlenmektedir. KKM ise kur riskini tamamen kamunun üstlenmesine neden olan bir araçtır.

Eğer kur artarsa, aradaki farkı bizzat devlet kendi ödemeyi taahhüt etmektedir. Nitekim 2022 yılında KKM’nin devlete maliyeti yaklaşık 200 milyar lira civarında olmuştur.

Kur Korumalı Hesap en az kaç olmalı?

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açmak için minimum tutar 1.000 (bin) TL, maksimum tutar 500.000.000 (beş yüz milyon) TL’dir.

KKM günah mı?

ALO 190 Fetva Hattı ‘kur korumalı mevduat’ uygulaması için “Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram” ifadesini kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir