Libya Şiddetli Çatışmalarla Sarsıldı: 27 Ölü, 100’den Fazla Yaralı

Libya’nın başkenti Trablus, rakip iki grup arasında çıkan çatışmalarla sarsıldı. Çatışmalardaki ölü sayısı belirsizliğini korurken, en az 27 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin de yaralandı bildirildi.

2011’de NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) destekli bir ayaklanma sonrası Libya’da güvenlik ve barış sağlanamadı. 2014’te ülke birbiriyle savaşan doğu ve batı bölgeleri arasında bölündü.

Doğu güçlerinin batıdaki Trablus’a yaptığı saldırı 2020’de sona ererken, savaşın çoğunu durduran bir ateşkese yol açtı. Trablus hükümetini destekleyen Türkiye, Libya’da askeri varlığını sürdürdü.

Ancak, savaşın kalıcı bir siyasi çözümü için çok az ilerleme kaydedildi. Ülkede resmi statü ve finansman kazanmış silahlı gruplar gücü ellerinde tutmaya devam ediyor.

Çatışmalar, Ulusal Birlik Hükümeti’ne bağlı “444 Tugayı” Komutanı Albay Mahmud Hamza’nın pazartesi günü Libya Başkanlık Konseyine bağlı Suç ve Terörle Mücadele Birimi “Rada” tarafından tutuklanmasının ardından başladı. Özel Caydırıcılık Gücü ve 444 Tugayı, Trablus’taki en güçlü askeri güçlerden ikisi.

Her iki grup da geçen yıl kısa süren çatışmalarda geçici Ulusal Birlik Hükümeti’ni (GNU) desteklemişti. İki grubun aniden çatışması, Trablus’ta aylardır süren görece sakinliği bozarak, çözümsüz kalan bir çatışma riskini doğurdu.

Ulusal Birlik Hükümeti Sözcüsü Muhammed Hammude, Mahmud Hamza’nın “tarafsız bir kesime” teslim edilmesi ve ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı ateşkesi denetlemek üzere bir güvenlik birimi oluşturdu ve şehrin en gergin bölgelerine güçlerini konuşlandırdı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkili dün öğleden sonra yaptığı açıklamada, Trablus’ta “durumun sakinleştiğini” ve Türk birliklerinin güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Diplomatlar, Mitiga Havaalanı’nda Türk askerinin bulunduğunu söylüyor.

Bir Reuters tanığı, Trablus’taki bir diğer önemli silahlı grup olan İstikrarı Destekleme Birimi’nin kontrol ettiği bölgelerde sokaklarda savaşçıları ve araçları olduğunu, ancak çatışmalara karışmadığını söyledi.

Libya’daki BM misyonu, olayları ve siviller üzerindeki etkilerini endişeyle takip ettiğini belirterek derhal gerilimin düşürülmesi ve diyalog çağrısında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, İtalya ve Avrupa Birliği büyükelçilikleri de çatışmaların durdurulmasını istedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir