Hawaii’deki Yangında Can Kaybı 106’ya Yükseldi

Hawaii’nin Maui Adası’nda büyük yıkım yaratan yangınlarında hayatını kaybedenlerin sayısı 106’ya yükseldi. Öte yandan yangının çıkış nedeni belirsizliğini koruyor. Yetkililer, yangının çok hızlı bir şekilde yayılmasında adanın güneyinde etkili olan kasırganın da rolü olduğuna dikkat çekiyor.

ABD Başkanı Joe Biden’ın yakın bir tarihte felaket bölgesini ziyaret etmesi bekleniyor. “Eşim ve ben en yakı zamanda Hawaii’ye gideceğiz” diyen Biden yangının ardından başlayan kurtarma çalışmalarına engel olmamak ve rahatsızlık vermemek için seyahati hemen gerçekleştirmediğini ifade etti. Biden, yangın mağdurlarına ihtiyaçları olan “tüm desteğin verileceğini” taahhüt etti.

Hawaii Valisi Josh Green, “Böylesine büyük bir kayıp karşısında acımız çok büyük” açıklaması yaptı. Vali Green, basın mensuplarının soruları üzerine kurbanlar arasında çocukların da bulunduğunu söyledi. Green, ölü sayısının daha da yükselebileceği uyarısında bulundu.

Vali Green, 12 bin kişinin yaşadığı Lahaina’da halkın ya kaçtığını ya da yangında öldüğünü söyledi. Vali Green düzenlediği basın toplantısında henüz yüzde 25’lik bir alanın arandığını aktardı.

Adadaki orman yangınları henüz tam olarak kontrol altına alınamadı. Yangınlar, ABD’de yüzyıldan uzun süredir görülen en ölümcül yangınlar.

Afet bölgesinde metal yığınları ve kül yığınları arasında kalan cesetleri bulabilmek için kente 20 kadavra tespit köpeği getirildi. Ölenler arasında ilk isimler açıklanırken, kömürleşen cesetlerin kimlik tespitinin de uzun sürebileceği kaydediliyor.

Maui Polis Müdürü Jeff Pelletier, 13 kilometrekarelik bir alanda ceset araması yapılacağını söyledi. Hawaii Başsavcısı da yangınlara müdahale konusunda “kapsamlı bir inceleme” başlatıldığını duyurdu.

8 Ağustos’ta başlayan yangınlarda Maui Adası’nın birçok kesimi etkilenirken özellikle 13 bin nüfuslu tarihi Lahaina kenti büyük hasar aldı. Sokakların savaş bölgesini andırdığı kentin merkezi ise yangında tamamen kül oldu. 2 binden fazla bina tamamen veya kısmen yanarken yangında meydana gelen maddi hasarın milyarlarca dolar olduğu belirtiliyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir