Kur Korumalı Mevduat’ta Yeni Gelişme: Bazı Bankalar Prim Ödemeyi Durdurdu

19 Mayıs haftası itibarıyla 121.4 milyar dolara yükselen Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına önden prim ödeme uygulamasını bazı bankaların sonlandırdığı iddia edildi.

Gün içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) KKM’de adeta çılgın primlere neden olan opsiyon primi uygulamasına müdahale edeceği öne sürülmüştü.

Cumhuriyet gazetesinin aktardığına göre, Reuters ajansının görüştüğü dört kıdemli bankacı bankaların bazılarının dünden itibaren, bazılarının ise bugün itibarıyla prim ödemelerine son verdiklerini söyledi.

Bir bankacılık kaynağı, “Rasyoları tutturmak için yapılan bu uygulamalar bilançolar açısından çok sağlıksız etki yaratıyor. Seçim sonrası bu rasyoların uygulanıp uygulanmayacağı bile belli değilken bankaların önden prim ödemeli bu kadar yüksek faiz vermesi doğru değildi. Sona ermesi bilançolar açısından daha sağlıklı oldu” diye konuştu.

Bankacılar KKM hesapları için verilen faizlerin ise hafif gerilemesine karşılık yüksek düzeyde seyretmeye devam ettiğini belirtti.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre, 31 Mart itibarıyla 88.8 milyar dolar olan KKM hesaplarında mevduat, 19 Mayıs haftası itibarıyla 121.4 milyar dolara yükseldi.

“Merkez Bankası, Kur Korumalı Mevduat’ta müdahale edecek” iddiası

Öte yandan seçim öncesi bazı bankaların yüzde 40’a kadar çektiği Kur Korumalı Mevduata verdikleri opsiyon primine Merkez Bankası el atıyor. Dövize dönüşebilir kur korumalı mevduatta adeta çılgın primlere neden olan uygulamaya Merkez Bankası’nın müdahale edeceği öne sürüldü.

Paramedya’nın bankacılık kulislerinden aktardığı bilgiye göre, Merkez Bankası kararnamesi ile bankaların dönüşüm oranının yüzde 60’dan yüzde 50’ye düşeceği belirtildi. Bu durumun bankaların KKM’ye verdikleri opsiyon priminde düşüş yaratması bekleniyor.

Yani 10 bin dolarını 3 aylık vade ile dövize dönüşebilir kur korumalı mevduat yapanlara ödenecek yaklaşık 600 dolarlık opsiyon priminin sonu geliyor. Düzenlemenin hayata geçmesi durumunda KKM’ye talebin kısmen azalması bekleniyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir