Kırmızı Etin Fiyatı Bir Ayda Yüzde 30 Yükseldi

Et fiyatları son bir ayda yüzde 30 arttı. Etteki fiyat artışının Ramazan ayının yaklaşması ve girdi maliyetlerinden kaynaklandığı ifade edildi. Girdi maliyetleri karşısında et fiyatlarının düşük olduğu da kaydedildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fahiş fiyatlara karşı et ithal edileceği, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği bildirildi.

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin verilerine göre dana karkas kesim fiyatı bazı bölgelerde 180 lirayı görürken, ortalama 175 lira oldu. Kasaplarda kıymanın kilosu 300 liraya yaklaştı.

Dünya gazetesinden Emel Yiğit’in haberine göre, ette yaşanan bu yükselişin nedeni bazı illerde görülen şap hastalığına bağlı olarak hayvan pazarlarının kapatılmasına bağlanırken, hastalığın henüz fiyatlara yansıyacak boyutta bir sorun yaratmadığı görüşü de dile getirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın fahiş fiyatlara karşı et ithal edileceği, Avrupa ve Güney Amerika’dan kasaplık hayvan, Avrupa’dan ise karkas et ithal edileceği bildirildi.
‘Başlayan şap salgını fiyatları daha da artırır’

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan Türkiye genelini kapsayan bir karantina olması durumunda fiyatların daha da yukarı gideceğini söyledi. Ancak şu anda böyle bir durum olmadığını kaydeden Yücesan, bölgesel olarak önlemlerin alındığını belirtti.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da etteki fiyat artışının bazı illerde görülen şap hastalığından değil Ramazan ayının yaklaşmasından kaynaklandığını ifade etti.

“Şap hastalığı normalde de olan bir hastalık. Önlemi alınabilen bir hastalık. Bize de evraklar geldi. İller ilçeler hepsi seferber. Her noktada yok. Belli noktalarda var. Ama hastalığın aşısı var. Artık o kadar önemli bir hastalık değil” diyen Yardımcı, fiyatlardaki yükselişin hastalıkla ilgili olmadığını vurguladı. Yardımcı’nın değerlendirmesine göre et fiyatlarına geçen Ramazan ayında zam yapılmadı. Ancak bu yıl artan girdi maliyetleri nedeniyle artışlar kaçınılmaz oldu.

‘Etin fiyatı, maliyeti kadar artmadı’

Artan girdi maliyetleri karşısında et fiyatlarının düşük olduğunu kaydeden Osman Yardımcı şöyle devam etti:

“Yem fiyatları dört katı arttı ama et yüzde 100 artmadı. Biz aracıyız alıp satarız. Biz ESK’ya et getirirseniz biz de şubeniz gibi satarız diyoruz. Ama devletle rekabet edemeyiz. Onlarda işçi, kira, elektrik devletten ama bizim öyle bir şansımız yok. O imkanlar bizde olsun biz de ucuz verelim. Diğer temel gıda maddelerine mesela peynire bakın. 5-6 katı artış var. Ama et fiyatındaki artış yüzde 100’ü bulmadı”.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir