Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a “Helallik” Tepkisi

CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesine tepki göstererek, “Eğer bir helalleşme olacaksa anahtarı teslim edeceksiniz, ölen canlar için özür dileyeceksiniz” dedi.

Kemal Kılıçdaroğlu, ayrıca, “Depremin üzerinden 37 gün geçti, hâlâ molozlar, enkazlar var. 180 milyon ton enkaz bir yerlere taşınacak. Asbesti düşünüyorlar mı acaba?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı ve Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay’da, Millet Buluşması’nda açıklamalarda bulundu.

Hatay depreminde hayatını kaybeden vatandaşların mezarlarını ziyaret ettiğini belirten Kılıçdaroğlu Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız mezara Türk bayraklarını ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin bayraklarını asmış. Ankara’dan bayrakların kaldırılması için talimat geldi” dedi.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

“Hayatımda hiçbir zaman bu kadar üzülmedim. Türk bayrağını indirin diyor, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bayrağını indirin diyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi başka bir devlete mi ait arkadaşlar? Emin olun önce inanmadım, böyle şey olmaz dedim. Ama bunun olur olmadığını görmek benim vicdanımda derin yaralar açtı. Asla kabul etmiyoruz.”

“Bayrağımıza sahip çıkmak namusumuzdur. Vatanımıza sahip çıkmak da namusumuzdur. Depremde hayatını kaybeden vatandaşların yattığı mezarlık da büyükşehir belediye başkanlığına aittir. Bir toplumu ayrıştırmak kadar tehlikeli bir şey yoktur.”

“Benim ahlakım da vicdanım da inancım da hiç kimseyi ötekileştirmeden herkesi kucaklamaya açıktır. Böyle bir tabloyla karşılaşacağımı hiç düşünmüyordum. Bir bakan telefon edecek indirin bayrakları diyecek! Ne günlere kaldık.”

İBB Başkanı İmamoğlu’na teşekkür

Türkiye’nin olağansütü bir dönem yaşadığını vurgulayan Kılıçdaroğlu “50 bine yakın vatandaşımız hayatını kaybetti. Olağanüstü kararlar almak zorundasınız” diye konuştu.

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanının depremlerin etkilediği kentlerde koordinatör olarak görev yaptı.ğını ifade eden Kılıçdaroğlu “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu da Hatay’da koordinatör olarak görev yapıyor. Kendisini hepinizin huzurunda yürekten teşekkür ederim” diye konuştu.

Depremin üzeridnen 37 gün geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu “Hâlâ molozlar, enkazlar var. 180 milyon ton enkaz bir yerlere taşınacak. Asbesti düşünüyorlar mı acaba? Gerekli önlemler alınmadığı takdirde kentlerin kanser üreten bölgelere dönüşebileceğini düşünüyorlar mı acaba? Bir çevre mühendisiyle görüştüler mi acaba? Devleti yöneten kişi bütün ayrıntılar düşünmek zorundadır” dedi.

“Özür dileyeceksiniz”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesini de eleştiren Kılıçdaroğlu “Eğer bir helalleşme olacaksa anahtarı teslim edeceksiniz, ölen canlar için özür dileyeceksiniz” dedi.

Kılıçdaroğlu daha sonra Suriye sınırına gitti.

Burada açıklama yapan Kılıçdaroğlu “Bu necip milletin alnına ırkçılık gibi kara bir leke sürmeden, Suriyeli kardeşlerimizi en geç 2 yıl içinde kendi anavatanlarına göndereceğiz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“İran sınırını aşıp Türkiye’ye gelen Afganlıları da geldikleri İran’a geri iade edeceğiz. Bunu Suriye’nin de İran’ın da Afganistan’ın da bilmesini isteriz.”

“Açık ve net söylüyoruz. Arkamızda gizli bir hesap yok. Hiçbir ülkeye, hiçbir yabancıya karşı ön yargı yok. Ama biz kendi ülkemizde özgürce yaşamak istiyoruz. Kendi ülkemizin demografik yapısının değişmesini istemiyoruz.”

“Hududun namus olmasının temel gerekçesi, egemenlik sınırlarımızın belirlendiği alandır Hudut. O çizgilerin içinde kalan bizim egemenlik sınırlarımızdır. Bunu korumak da bizim namus borcumuzdur. Dolayısıyla, yol geçen hanına dönen sınır kapılarımızı kesinlikle Cumhurbaşkanlığımızda, tam tersini yapacağız, her sınır kapısı bizim namusumuz olacak.”

Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı sürecinde kullanacağı tanıtım logosu da ilk kez kamuoyuyla paylaşıldı. Logo Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında arka planda yer aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir