Karabük: Tokatlı Kanyonu

Tokatlı Kanyonu; Karabük’ün Safronbolu İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. İncekaya (Gayza) Köyü’nden başlayan kanyon, Tokatlı Köyü’nden geçerek Eski Çarşı’ya kadar uzanmaktadır.

III. Zaman Eosen Dönemi’ne ait kireçtaşlarından oluşan tabakaların Hızar Çayı tarafından aşındırılması sonucunda oluşan kanyon, 550 metre rakıma, 50-100 metre arasında yüksekliğe ve 100-180 metre arasında genişliğe sahiptir.

Kanyonun uzunluğu yan kolları ile birlikte 4500 metreyi bulmaktadır. Jeolojik ve jeomorfolojik açıdan önem taşıyan Tokatlı Kanyonu, pek çok bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Bu özellikleri ile kanyon biyolojik çeşitlilik açısından da zengindir.

Tokatlı Kanyonu, üzerinde İncekaya Su Kemeri ve Cam Teras bulunmaktadır. Tokatlı Kanyonu’nun hem trekking ve doğa severlerin hem de etkileşimli turizm yatırımlarına uygun hale getirilmesi, yörede turizm hareketliliğini çekici hale getirilebilmesi bakımından kanyonun uygun alanlarında istasyon niteliğinde ziyaretçilere hizmet verebilecek birimlerin plan ve proje uygulamalarının yapılmasının uygun olacağı düşünülmektedir.

Tokatlı Kanyonu yürüyüş parkuru yaklaşık 9 km’dir. Ayrıca tarihi şehir merkezi ile cam teras arasında doğa yürüyüş alanlarının yanı sıra rahat ulaşım imkanı da sağlayabilecek alternatif ulaşım hizmet projelerinin de uygulanması, alanı çekici kılabilir.

Karabük’ün doğal güzellikler arasında kanyonların ayrı bir yeri vardır. Daha çok Safranbolu’da kireç taşı tabakalarını derin bir biçimde yarılması ile kanyonlar ortaya çıkmıştır. Bölgenin arazi yapısını ilgi çekici hale getiren bu kanyonların başında İnce Kaya Kanyonu, Düzce (Kirpe) Kanyonu, Tokatlı Kanyonu, Sakaralan Kanyonu ve Sırçalı Kanyonu gelmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir