Karabük: Sakaralan Kanyonu

Sakaralan Kanyonu; Karabük’ün Safranbolu İlçesi, Yörük Köyü ile Konarı Köyü arasında yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne uzaklığı yaklaşık 11 km’dir.

Sakaralan Kanyonu, Düzce ve Sırçalı Kanyonları ile aynı özelliklere sahiptir. Bu üç kanyon Konarı-Yazıköy arasında birleşirler. Bu kanyon zor geçişlere sahip olması sebebiyle daha çok profesyoneller tarafından ilgi görmektedir.

Sakaralan Kanyonu’nun içerisinden geçen su kaynağı Eflani İlçesi sınırlarından doğmaktadır. Kanyon oluşumu Sakaralan Köyü’nün Yağcı Mahallesi’nde başlayıp Konarı Köyü’ne doğru uzanmaktadır. Eflani Deresi, Eflani İlçesi’ne bağlı Ulugeçit Köyü’den başlamaktadır.

Eflani Deresi, Safranbolu’ya doğru yol alırken Pelitören Köyü’nde Ayrık Deresi, Sakaralalan Köyü’nde Bent Deresi ve Sakaralalan Köyü ile batıda Konarı Köyü arasında ise Kaya Deresi adı ile akışına devam ederek Araç Çayı’na kavuşur.

Karabük’ün doğal güzellikler arasında kanyonların ayrı bir yeri vardır. Daha çok Safranbolu’da kireç taşı tabakalarını derin bir biçimde yarılması ile kanyonlar ortaya çıkmıştır. Bölgenin arazi yapısını ilgi çekici hale getiren bu kanyonların başında İnce Kaya Kanyonu, Düzce (Kirpe) Kanyonu, Tokatlı Kanyonu, Sakaralan Kanyonu ve Sırçalı Kanyonu gelmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir