Karabük: Düzce (Kirpe) Kanyonu

Düzce (Kirpe) Kanyonu; Karabük’ün Safranbolu İlçesi, Düzce Köyü ile Konarı Köyü arasında yer almaktadır. Kanyonun kuzeyi Düzce Kanyonu, güneyi ise Sırçalı Kanyonu olarak isimlendirilmektedir. 

Düzce (Kirpe) Kanyonu; II. Zamana (Mezozoik) ait Kretase ve genel itibariyle III. Zaman’a (Senozoik) ait Eosen dönemlerine ait kayaçların akarsular tarafından aşındırılması sonucu oluşmuştur.

Düzce Kanyonu’nun içerisinden Kirpe Deresi akmaktadır. Bu dere güneyde Kaya Deresi’ne (yani Eflani Deresi’ne) katılarak Araç Çayı ile birleşmektedir.

Foto safari ve yaban hayatı koruma alanı olarak düzenlenmiş olmakla beraber bakir bir turizm alanı olan Kanyon, trekking ve doğa severler bakımından oldukça elverişlidir.

Bu nedenle Düzce (Kirpe) Kanyonu’nun trekking ve doğa turizmine uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Kanyon üzerinde yer alan tarihi Sapdere Köprüsü ve Malagöz Köprüsü, kanyona ayrı bir değer katmıştır.

Karabük’ün doğal güzellikler arasında kanyonların ayrı bir yeri vardır. Daha çok Safranbolu’da kireç taşı tabakalarını derin bir biçimde yarılması ile kanyonlar ortaya çıkmıştır.

Bölgenin arazi yapısını ilgi çekici hale getiren bu kanyonların başında İnce Kaya Kanyonu, Düzce (Kirpe) Kanyonu, Tokatlı Kanyonu, Sakaralan Kanyonu ve Sırçalı Kanyonu gelmektedir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir