Kapatma Davası Süren HDP, Yeşil Sol Parti’ye Taşınıyor

Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) kapatma davası süren Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında kadrolarını Yeşil Sol Parti’ye taşıma kararı alması bekleniyor.

Bu arada BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da “HDP’nin bileşeni olarak seçimlere Yeşil Sol Parti üzerinden girme ihtimalimiz yüksek görünüyor” dedi.

12 Mart’ta seçim gündemiyle toplanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Meclisi (PM), seçim işlerini yürütmek üzere Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) tam yetki devri yaptı.

PM toplantısında seçim sürecinde kapatma davası süre giderken seçimlere Yeşil Sol Parti’yle girme eğiliminin güç kazandığı öğrenildi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, HDP’nin, Çarşamba günü gerçekleştirilecek MYK toplantısında bu eğilimin netleşmesi bekleniyor.

HDP MYK, seçim gündeminin diğer odağı olan Cumhurbaşkanı adayı çıkarma konusunu da gözden geçirecek ve 16 Mart’ta toplanacak Emek ve Özgürlük İttifakı toplantısında ittifak partilerliye birlikte son kararını verecek.

HDP MYK’nin toplantısında Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yanısıra milletvekili genel seçimlerine Emek ve Özgürlük İttifakı çatısı altında ya da Yeşil Sol Parti’den tek liste olarak girme seçeneklerini de değerlendirerek karara bağlaması bekleniyor.

Bu arada BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın da “HDP’nin bileşeni olarak seçimlere Yeşil Sol Parti üzerinden girme ihtimalimiz yüksek görünüyor” dedi.

“HDP’nin temsiliyetini üstleneceğiz”

Emek ve Özgürlük ittifakı içerisinde bugüne kadar Yeşil Sol Parti de dahil altı partinin -ESP, DP, SYKP, DBP ve SODAP- HDP altında temsil edildiğini belirten Akın, “HDP’nin durumu böyle olunca o çalışma içerisinde HDP yerine Yeşil Sol Parti’nin ittifakın parçası olması ve temsiliyetini sağlaması söz konusu olacaktır diye düşünüyorum” dedi.

HDP’li adaylar, Yeşil Sol Parti listelerinde mi yer alacak?

Akın, HDP’li adayların Yeşil Sol Parti listelerinde yer alma olasılığı bağlamında “Seçim yasası ittifak olanaklarını veriyor ancak her partinin ayrı ayrı, seçim bölgesinde girdiği adaylıklarıyla sonuç alması gerekiyor. Her partinin kendi aldığı oyla, o bölgeden vekil çıkartma ihtimalini sağlaması gerekiyor.” dedi

Akın, “Teknik olarak bakıldığında tek partiyle girmenin avantajları [olduğu]” görüşünde. Ama “Emek ve Özgürlük İttifakı’nı da aynı zamanda kurmuş olduğumuz için, doğal olarak o partilerle de müzakere görüşmeleri yapıyoruz,” diyor.

Yeşil Sol Parti 2022’den beri hazırlanıyor

2012’de kurulan Yeşil Sol Parti, Ekim 2022’deki 2. Olağanüstü Kongresi’nde logosunu değiştirdi. Yeni logo, HDP’nin logosuna benzerliğiyle dikkat çekti. Kongrede Çiğdem Kılıçgün Uçar ile eş başkan seçilen Akın o dönem Medyascope’a yaptığı açıklamada, bu değişimde dört yıl önce alınan bir karar doğrultusunda hareket edildiğini söylemişti.

Yeşil Sol Parti’nin 2012’deki kuruluş kongresi, sonuç bildirgesinden

Bugün,

– İşçilerin, işsizlerin, emekçilerin, çiftçilerin, çevrecilerin, ekolojistlerin, kadınların, gençlerin, LGBT bireylerin ve bütün düzen muhaliflerinin ortak politik hattını örgütleyen; Kürt halkının, Alevilerin, Müslüman olmayan azınlıkların taleplerini ortaklaştıran, mücadeleyi bir öncelik hiyerarşisi gözetmeden birleştirerek geliştiren;

– Kişilerin yaratıcı potansiyellerini ortaya çıkarabilecekleri koşulların sağlandığı, çoğulcu, özgürlükçü, ekolojist, eşitlikçi ve dayanışmacı bir toplumsal yaşamı amaçlayan; yaşadığı hayatı ve geleceği sadece dar bir iktisat penceresinden tanımlamayan; insanı sermaye, insan emeğini ve doğayı meta ve kaynak olarak gören kapitalizmi kabullenmeyen;

– Kalkınma, gelişme, ilerleme gibi kavram ve olguları itirazsız kabullenmeyip “ne için?”, “kimin için?” diye sorgulayan; yaşamın her alanındaki iktidar ilişkilerine, her türlü ayrımcılık, sömürü ve tahakküme karşı çıkan;

– Küresel sorunlar karşısında küresel dayanışma ve enternasyonalizmin önemine inanan; kapitalizmin bir kader değil, insanların gücü, isteği ve mücadelesiyle aşılabilir bir düzen olduğunu mücadelesiyle gösteren;

– Mevcut toplumsal, siyasal, ekolojik, ekonomik ve kültürel sorunlara yönelik emek, kimlik ve ekoloji alanlarını temel alan somut politikalar geliştirecek ve bunları yaşama geçirme iradesi gösterecek sol ve yeşil bir muhalefet odağına ihtiyaç var.

İşte bu nedenlerle bizler, Eşitlik ve Demokrasi Partisi ile Yeşiller Partisi olarak, bu umut ve hayalleri paylaşanların da katılımıyla, umudumuzu büyütecek bir yolu birlikte yürümeye karar verdik.

Gücümüzü, yalnızca yaşadığımız toprakların tarihinde değil, insanlık tarihinde de benzer umutları yeşertmek için türlü fedakarlıklara katlanmış insanların yarattıkları gelenekler, mücadeleler, fikirler ve değerlerden alıyoruz.

Bizim gibi düşünen yüzbinlerce insan olduğunu biliyor, yolculuğumuzu onlarla birlikte ve büyüyerek sürdüreceğimize inanıyoruz. Bu inançla bir kez daha sesleniyoruz:

Başka bir dünya mümkün! Gelin sol ve yeşil bir geleceği birlikte, bugünden kuralım!

(Kaynak: Bianet)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir