İYİ Parti Lideri Akşener: AK Parti 30’ların Altında Olacak

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “AK Parti 30’ların altında olacak, buraya yazıyorum. Bakın göreceğiz” dedi ve ekledi: Geçtiğimiz seçimde büyük caddeler sayın Erdoğan’ın büyük posterleriyle süslüydü. Şimdi çok az. İstanbul’da hele hiç. Buna karşı devlet binaları var. İş devlet binalarına kalmış.

Meral Akşener, HDP ve TİP’in Kılıçdaroğlu’nu desteklemesine dair ise, “Bu ittifakın Kemal Bey’i destekliyor olmasının bizim açımızdan sakıncası yok. Desteği veren partilerin sözcüleri ‘bir pazarlık yapmadık, talebimiz yok, herhangi bir şart, koşul ileri sürmedi, birinci önceliğimiz bu ucube sistemden parlamenter sisteme geçişe dair bir gayret olsun, buna da katkımız olsun’ dedi. Duran Kalkan, ‘bizimle en fazla irtibat kuran Tayyip Bey’dir’ diyor. Bu kişileri biliyorum.

Yaptıkları konuşmalara baktığımızda sözde biz destekleniyormuş gibi. Gerçekten, terör örgütü olsanız sizi serbest bırakacağını el altından söylemiş bir yapıyı desteklediğinizi iddia eder misiniz? Çözüm sürecini biz yapmadık. Masaya PKK ile biz oturmadık. İYİ Parti’den bahsediyorum. Sayın Bahçeli çözüm sürecine karşıydı ama akil adamları, kimseyi dövdürmedi. Doğru da bir iş yaptı. İYİ Parti olarak net bir şey söylüyoruz ‘o masada HDP olduğu takdirde biz olmayız’. Bu netlikteyiz.” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Habertürk ekranlarında yayınlanan ‘Olaylar ve Görüşler’ programında Serap Belet ve Kürşad Oğuz’ın sorularını yanıtladı.

Akşener, İYİ Parti’nin Hazine ve Maliye Bakanı adayı Bilge Yılmaz’a, bir anket şirketi yöneticisi tarafından telefon edildiğini açıklayarak, “Söz konusu kişi Bilge Bey’in istifa etmesi gerektiğini söyleyerek benim yaptığımın yanlış olduğunu ifade etmiş” dedi.

“Ben 30 yıllık siyasi hayatımda gizli saklı işi olmayan vatandaşım. Kişisel sırrınız olmaması lazım bu işlere giriştiğinizde. Devletinizin sırrı olabilir, saklayabilirsiniz. Ben o masada 3 Mart’ta bir teklif sundum. Diğer 4 arkadaşımız Kemal Bey’i önerdi. 5 arkadaş bir araya gelmiş oldu. Benim teklifim kayda değer bulunmadı. Ondan sonra gittim partide arkadaşlarla bir araya gelip, görüştüm. Her kelimesini kendim yazdığım sert bir konuşma yaptım. Acaba Meral Akşener’in ekstra kendine bir talebi mi vardı?

Her kelimesi kendi yazdığım konuşma yaptım. Sonra bu işin ciddiyeti anlaşıldı. Bu sefer ‘Buyur kardeşim ne yapacağız, dendi. Bu da bir müzakere. Ben batı düşünce tarihini okumuş, okutmuş bir akademisyenim. Batılılar bu coğrafyadaki her devlet insanına ‘çok iltifat etmemiz lazım’ der. Benim uluslararası sevgi işlerinden midem bulanıyor. Ben Lozan’ı uyguladım. Masada şu ortaya çıktı, kişisel hiçbir hesap kitap yapmadığım, hakikaten bu seçimin son seçim olduğuna; yani parlamenter sisteme geçiş açısından son seçim olduğuna inandım.”

“Kadın olmak Türkiye’de dezavantaj”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun birinci turda seçileceğine inandığını dile getiren Akşener, “Sayın Kılıçdaroğlu harama el uzatmayan, kul hakkı yemeyen; yani bugüne kadar parasal üç kâğıt açısından hakkında dedikodu çıkmamış, çok dikkatli bir devlet insanı. Burada yüzde 100, cumhurbaşkanlığı konusunda en ufak bir problem yaşamayacak. Birinci turda seçilecek ben buna inanıyorum” dedi.

Kadınların Türkiye’de dezavantajlı olduğunu söyleyen Akşener, “Ben aktif politika içinde tek kadın politikacı kaldım. Kadın olmak Türkiye’de dezavantaj. İster siyasette, ister medyada, ister iş insanlığında. Bize ‘bu’ diye hitap ediliyor. Bir erkeğe yapılabiliyor mu? Biz 6 parti bir araya geldik. Orada biz genel başkanlar olarak eşitiz. Zannedildi ki, ben bu eşitlikten rahatsız oldum. Böyle bir durum yok. Ortaya çıkan gerçeklik, benim şahsi hesabım olmadığı net bir şekilde. Bu sokakta da anlaşıldı.

Bugün Adana’da çok değer verdiğim hanımefendi ‘Meralciğim Allah senden razı olsun çok önemli bir iş yaptın 1. turda alıyoruz’ dedi. O dönemde hareketlenme yaşandı. Üyelerimizden istifalar oldu. 50 bin tane dedikodu çıktı. Sayın Erdoğan’la el sıkıştım gibi. Çok kuvvetli geri dönülünce, bu işin kazanılmasına yönelik tavır olduğu anlaşıldı. Seçmenden gelen geri bildirimler bizim dünden bugüne İYİ Parti olarak çok iyi durumda olduğumuzu gösteriyor. 2018’in üstünde. Şimdi onu 4 gün sonra göreceğiz. Samimi söyleyeyim, büyük sürpriz bekliyorum” diye konuştu.

Akşener, masadan kalktığı döneme dair şu detayı de verdi: Anket şirketlerinden üst düzey yöneticisi Bilge Yılmaz Bey’i arayarak istifa etmesi gerektiğini söyledi. Benim yaptığımın yanlış olduğunu söylemiş. Bilge Bey Türkiye’ye borç ödüyor. Bu ülkede hep devlet okulunda okumuş. Sınav kazanarak burslarla devlette okumuş. Onun için de kendine bir şey istemediği için. Benim 3 ile 6 Mart arasında en fazla ders aldığım bu. Benim anket sonuçlarıyla şikayetim yok.

“AK Parti 30’ların altında olacak”

“AK Parti 30’ların altında olacak, buraya yazıyorum. Bakın göreceğiz” diyen Akşener, “Geçtiğimiz seçimde büyük caddeler sayın Erdoğan’ın büyük posterleriyle süslüydü. Şimdi çok az. İstanbul’da hele hiç. Buna karşı devlet binaları var. İş devlet binalarına kalmış” diye ekledi.

Akşener, HDP ve TİP’in Kılıçdaroğlu’nu desteklemesine dair ise şunları söyledi: “Bu ittifakın Kemal Bey’i destekliyor olmasının bizim açımızdan sakıncası yok. Desteği veren partilerin sözcüleri ‘bir pazarlık yapmadık, talebimiz yok, herhangi bir şart, koşul ileri sürmedi, birinci önceliğimiz bu ucube sistemden parlamenter sisteme geçişe dair bir gayret olsun, buna da katkımız olsun’ dedi. Duran Kalkan, ‘bizimle en fazla irtibat kuran Tayyip Bey’dir’ diyor. Bu kişileri biliyorum.

Yaptıkları konuşmalara baktığımızda sözde biz destekleniyormuş gibi. Gerçekten, terör örgütü olsanız sizi serbest bırakacağını el altından söylemiş bir yapıyı desteklediğinizi iddia eder misiniz? Çözüm sürecini biz yapmadık. Masaya PKK ile biz oturmadık. İYİ Parti’den bahsediyorum. Sayın Bahçeli çözüm sürecine karşıydı ama akil adamları, kimseyi dövdürmedi. Doğru da bir iş yaptı. İYİ Parti olarak net bir şey söylüyoruz ‘o masada HDP olduğu takdirde biz olmayız’. Bu netlikteyiz.”

“Parlamenter sisteme geçeriz”

Akşener, CHP ve İYİ Parti’nin milletvekili sayısının 301’i geçeceğini söyleyerek, “360 olması gerekiyor ki, referanduma götürsün. Ben de sayın Erdoğan ve AK Parti’yi tanıyorsam eğer, parlamenter sisteme geçiş, hukukun üstünlüğü, demokrasi, yargının bağımsızlığı, korkusuzluğu. Biz 301’i yakalayacağız iki parti olarak. Üstünü de AK Parti ile beraber jet hızıyla parlamenter sisteme geçeriz, bakın göreceksiniz” dedi.

Akşener, Millet İttifakı’nın kazanması durumunda bakanlık paylaşımına dair ise şunları söyledi:

“Bilge Yılmaz Hoca dünyanın büyük üniversitesinde hocalık yaptı ama vatandaşlık almadı. Sayın Babacan Cumhurbaşkanı yardımcısı olacak, benim pozisyonumda. Tek parti dönemi her şeyi unutturdu. Seçimler bitecek. 14 Mayıs akşamı inşallah kazanacağız. İYİ Parti tahmininizin ötesinde milletvekili kazanacak. CHP ile oturacağız. 7 olmazsa olmaz bakanlık vardı. Dışişleri Bakanlığı’nın karşılığı Milli Savunma. İçişleri Bakanlığı karşılığı Adalet Bakanlığı. Maliye Bakanlığı karşılığı Hazine Bakanlığı. Milli Eğitim Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı’nı da koyun.

Buna bakarsınız. 3 koalisyonda bulunmuş birisi olarak anlatayım. Sonra bütün bunlar aldığınız oyla ilgili sayısı hesaplanır. 6 siyasi partiye başlangıçta dendi ki, biz genel başkanlar Cumhurbaşkanı yardımcısı oluyoruz. Her partiye 1 bakanlık olabilir dendi. Logosu ile giren iki siyasi partinin sayısına göre. CHP ile İYİ Parti’nin milletvekili sayısına göre görev dağılımı yapılır. CHP diğer partilerden de bakanlık önerebilir, bizi ilgilendirmez.

“Bilge Bey’i biz önerdiğimiz zaman herhangi bir itiraz olmaz. Muharrem Erkek Bey’i CHP bakan yapmaya kalktığı zaman bizim hiçbir itirazımız olamaz. 8 bakanlığın içinde biri Maliye biri Hazine. Oy oranına göre olur. Oylar belli olmadan olur mu? DEVA, Gelecek, Saadet ve DP, CHP listelerinden belirli miktarlarda milletvekilliği seçtirmek üzere giriyorlar. Biz ise kendimizi tarttırıyoruz.

Mesela, Refahyol’da, Refah Partisi’nin oyu yüksekti, daha fazla bakanlık almıştı. 8 bakanlığın görevlendirilmesi çok ciddidir. İçişleri DYP’de kalmıştı. Adalet Refah’a gitmişti. Maliye Abdüllatif Şener’di, Hazine DYP’de kalmıştı. Biz mesela Çorum’da CHP’nin listesinden 1. sıra onlar 2. sıra biz şeklinde giriyoruz. Yozgat’ta 1. sırada Lütfullah Kayalar bizim listemizde 2. sırada CHP. Bitlis’te bizim listemizden giriliyor. Diğer yerlerde Bartın’da, Düzce’de CHP’nin listesinden giriyoruz biz. Oylar birleşsin diye 1 onlar 2 biz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir