IŞİD’in Üst Düzey İsmi Ceburi Suriye’de Öldürüldü

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) üst düzey isimlerinden Halid Eyd Ahmed el-Ceburi’nin Suriye’de öldürüldüğü açıklandı. Halid Eyd Ahmed el-Ceburi, örgütün Avrupa’da saldırılar planlanmasından sorumluydu.

Haber Merkezi / Öldürülen lider el-Ceburi’nin “IŞİD içerisinde liderlik yapısı oluşturduğu” ve “ölümünün geçici olarak örgütün dış saldırılar düzenlemesini aksatacağı” kaydedildi.

2019 yılının Ekim ayında Washington, Suriye’nin kuzeybatısında gerçekleştirilen bir askeri operasyon ile IŞİD lideri Ebubekir El Bağdadi’nin öldürüldüğünü açıklamıştı.

2022’nin sonlarında IŞİD lideri Ebu Hasan el Haşemi el Kureyşi öldürülmüş, örgüt yeni “emir”in Ebu Hüseyin el Hüseyin el Kureyşi olduğunu ifade etmişti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), IŞİD’in üst düzey isimlerinden Halid Eyd Ahmed el-Ceburi’nin salı günü Duriye’de düzenlenen bir operasyonda öldürüldüğünü duyurdu.

CENTCOM, operasyonun nerede düzenlendiği ile ilgili olarak ise bilgi vermedi. Yapılan açıklamada, “El-Ceburi’nin ölümü, IŞİD’in saldırılar planlama yeteneğini geçici olarak sekteye uğratacaktır” denildi.

CENTCOM Komutanı Michael Kurilla, 2019’da Suriye’de askeri yenilgiye uğrayan terör örgütünün “bölgede hala, Orta Doğu’nun dışında da saldırılar düzenleme isteğiyle operasyon yürütebilme gücü olduğunu” belirtti.

Avrupa’da kanlı saldırılar

IŞİD, son yıllarda Avrupa’da gerçekleşen pek çok saldırıyı üstlenmişti. 2015 yılında Kasım ayında Paris’te gerçekleşen saldırıda 130 kişi hayatını kaybetmiş, 2016 yılında başka bir Fransız şehri Nice’de 86 kişi saldırıda hayatını kaybetmişti.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir