İkinci El Araç Sektörü Krizde!

Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci elde piyasanın kısır döngüye döndüğünü söyledi. Yanık, “Satmaya araba bulamıyoruz. Bulunan arabaların fiyatları da piyasaya göre çok yüksek” dedi.

Sıfır araçların satışının olmaması nedeniyle insanların ikinci ele yöneldiğini belirten Yanık, “Piyasada fiyatların yükselmesinden dolayı arz ve talep birbirini dengelemiyor. Bu nedenle araba bulmakta ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Talep çok ama talebi karşılayacak arz az” diye konuştu.

Eskiden her türlü aracın satıldığı ikinci el araba pazarlarında bu yıl durum değişti. Pandemiyle birlikte yurtdışından araba ithalatının azalması, sıfır araç satıcıları tarafından arabaların stoklanması ve enflasyonun etkisiyle otomobil sektörü daraldı.

Araba pazarlarında bireysel satıcılardan çok galericiler bulunuyor. Üst segment arabalar, hemen hemen hiç bulunmazken fiyatı daha uygun olan Fiat, Renault, TOFAŞ marka arabalar öne çıkıyor.

NİLVAK Açık Oto Pazarı’nda araç satmak isteyenler, 70 lira giriş bedeli ödeyerek araçlarını pazarda satışa sunabiliyor. Önceden Nilüfer Belediyesi’ne ait olan yer, özelleştirilerek Çelebi İnşaat’a satılmış. Önceden 50 dönüm arazi üzerinde kurulan alan, şimdilerde daha küçük ve büyük bir kısmı da boş.

17 seneden beri her hafta araba pazarında satış yaptığını söyleyen Efecan Otomotiv sahibi Ahmet Nedir, iki sene önce 70 bin lira olan aracın fiyatının, bu yıl 550 bin liraya yükseldiğini ifade etti. Nadir “En çok prim yapan otomotiv sektörü oldu. Toyota, Vokswagen, Egea marka araçlar daha çok tercih ediliyor. Almanya menşeili araçlar daha sessiz ve sağlam olduğu için, TOFAŞ’ın yedek parçası daha kolay bulunduğu için tercih ediliyor” dedi.

Bankaların seçime kadar kredileri kısmamasının araba satışlarında azalmaya neden olduğunu belirten Nedir, “Her gün fiyatlara zam geliyor. Bugün aldığın araç dünden pahalı, yarından ucuz oluyor. Enflasyondan dolayı geçen sene 300 bin lira olan Polo, şimdi 550-600 bin lira. Büyük bayilerde araba var, vermiyorlar. Stokçuluk yapılıyor. Firmadan bin tane araç alıyorsa, 20 tanesini satıyor” diye konuştu.

Mustafa K., 20 yıldır oto pazarında bez, temizleyici malzeme satışı yapıyor. Bilecik, Balıkesir, Bandırma gibi çevre illerden araçların olduğunu ama ilgilinin, satışların azaldığını aktardı:

“Eskiden lokanta, çay ocakları vardı, dolu olurdu. Şimdi oralar kapatıldı, alan küçüldü. Döküntü arabaya bile en az 80 bin lira istiyorlar. Şahin, Doğan alt kesim arabasıydı, şimdi cumhuriyet altını gibi olsu. Herkes kendine göre fiyat yükseltiyor. Bugün 80 bin lira yazılan arabaya, bir sonraki hafta 110 bin lira yazıyorlar.”

32 yıldır oto pazarında araç satışı yapan Mahmut Bargil, önceden dizel araçların, şimdi az yaktığı için LPG’li araçların daha çok satıldığını belirtiyor. Bargil, fiyat artışını ise şu şekilde anlattı:

“Her hafta araçların fiyatları 5 bin lira artıyor. Geçen sene 30 bin liraya satılan aracı şimdi 90 bin liraya satıyoruz. Kıbrıs’taki ikinci el arabalarla buradaki ikinci el arabalar arasında iki kat fiyat farkı var. Kıbrıs’ta ikinci el araçlar daha ucuz.”

Kayra Mehmet Emin, fiyatı 70-150 bin lira arasında olan Tofaş, Renault Broadway marka araçların satışının daha fazla olduğunu söylerken, 20 yıldır araç satışı yapan Sedat Yılmazer, “Fiyatı uygun olduğunda her araba satılıyor” yorumunu yaptı.

Pazara araba bakmak için gelenler de fiyatlardan yakınıyor. İsmini vermek istemeyen bir alıcı, istediği aracı bulamadığını söyleyerek, “Aynı arabaya biri 200 bin lira, diğeri 300 bin lira istiyor. ‘Kimi kandırırsam’ diye bakıyorlar. Aldatıcı bir düzen” diye konuştu.

Ticari araç satın almak isteyen Ömer Aslan da Mitsubishi marka araç baktığını, bulamadığını söyledi. Aslan, “İnternet satışları da araba pazarını etkiledi. Her türlü araç geliyordu ama artık yok” dedi.

DW Türkçe’den Pelin Akdemir’e konuşan Bursa Oto Galericiler Odası Başkanı Hakan Yanık, ikinci elde piyasanın kısır döngüye döndüğünü söyledi. Yanık, “Satmaya araba bulamıyoruz. Bulunan arabaların fiyatları da piyasaya göre çok yüksek” dedi.

Sıfır araçların satışının olmaması nedeniyle insanların ikinci ele yöneldiğini belirten Yanık, “Piyasada fiyatların yükselmesinden dolayı arz ve talep birbirini dengelemiyor. Bu nedenle araba bulmakta ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Talep çok ama talebi karşılayacak arz az” diye konuştu.

Sıfır araç satıcılarının araba satmamasının fiyatların yükselmesine sebep olduğunu belirten yanık, bu durumun en ucuz arabanın fiyatını 50 bin lira artırdığını, bazı araçlarda 300-500 bin lira fiyat farkı oluşturduğunu aktardı. Yanık, “Hükümetin bu konuda bir yaptırımı olmayışı, kesilen cezaların ve kontrollerin yetersiz olması sektörde, sıkıntıyı artırıyor” dedi.

Yanık, satışa çıkarılan TOGG’un piyasaya girmesiyle yurt dışından gelen araçlara olan talebin azalması ve fiyatların düşmesi yönünde beklentilerinin olduğunu söyledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir