İmamoğlu Hakkında “Diploma” Soruşturması: 26 Şubat’ta İfade Verecek

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, “resmi belgede sahtecilik” suçlamasıyla soruşturma başlattı. Başsavcılık, İmamoğlu’nu 26 Şubat’ta ifadesini vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne davet etti.
Haber Merkezi / Lisans eğitimine Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) başlayan Ekrem İmamoğlu’nun, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne yatay geçiş yaptığı biliniyor.
Son aylarda hakkında yeni davalar açılan ve soruşturmalar başlatılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu hakkında bu kez üniversite diplomasıyla ilgili soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının başlattığı “resmi belgede sahtecilik” soruşturması kapsamında, Ekrem İmamoğlu ifade vermesi için 26 Şubat Çarşamba günü adliyeye davet edildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans diplomasının sahteliği hususunda yapılan ihbarlar kapsamında, Yüksek Öğrenim Kurulu’nca hazırlanan rapor ile ilgili şahsın diplomasının sahteliğine ilişkin tespitlerin yer aldığı rapor üzerine” soruşturmanın başlatıldığı belirtildi.
Çeşitli temaslar için Erzincan’da bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bir gazetecinin, “Ekrem İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldığı ve İmamoğlu’nun ifadeye çağrıldığı öğrenildi. Değerlendirmeniz nedir?” sorusuna Özel, şu yanıtı verdi:
“Buna da tenezzül ettiler demektir. Recep Tayyip Erdoğan’ın diploması 23 yıldır konuşulur, konuşulur, konuşulur. Üniversite arkadaşı bulunamaz, konuşulur. Hatırlayan çıkmaz ve konuşulur. Birisi ‘Ben hatırladım ders vermiştim’ der.
Hatta muhalefetten bir milletvekili olarak tek başına onu hatırlar, söyler, sonra görülür ki o gider parti değiştirir, AK Parti’nin büyükşehir belediye başkanı adayı falan, öyle değişik ödüllendirmeleri olur. Mesela AK Parti’nin son Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı, Recep Tayyip Erdoğan’ın diploması tartışılırken onu okulda hatırlayan tek kişiydi. CHP milletvekiliydi, Allah Allah dedik. Sonra bunu hatırladı, sonra parti değiştirdi, AK Parti’den Muğla Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.
Onun dışında şahidi yoktur ama Ekrem İmamoğlu ile ilgili orada burada, bir iki yerde yalandan siteler yazıyor, bunu ciddiye alıp araştırmaya kalkıyorlar.”
“Ekrem İmamoğlu’nu yenmek için 5 siyasi yasak davası açtılar” diyen Özel, “Yetmedi 6’ncıyı diplomayla yaptılar ama ‘6 ok’ kazanacak. 5 dava, bir diploma yine onları kurtarmaz. 6 ok kazanacak, Ekrem İmamoğlu kazanacak, Türkiye kazanacak” diye konuştu
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise İmamoğlu hakkında lisans diplomasıyla ilgili soruşturma başlatılmasına sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Emir, “Cahil cüreti tam da budur. Cumhurbaşkanlığı seçimleri gündeme gelince diploması olmayanlar, diploması olanlara ‘sahte diploma’ soruşturması açtırıyor” ifadesini kullandı.
Lisans eğitimine Girne Amerikan Üniversitesi’nde (GAÜ) başlayan Ekrem İmamoğlu’nun, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’ne yatay geçiş yaptığı biliniyor. Veryansın TV’nin yayın yönetmenliğini yapan gazeteci Erdem Atay, ilk kez 2022’de, daha sonra 2024’ün Eylül ayında bu geçişin usulsüz olduğunu iddia etti.
Bu iddiaya yanıt, İBB Tekzip hesabından gelmişti. Büyükşehir Belediyesi’nin bilgilendirme hesabı Ekrem İmamoğlu’nun, İstanbul Üniversitesi’nden 1994 yılında aldığı diplomayı yayınladı.
Bu paylaşımın ardından İBB Başkanı’nın basın danışmanı Murat Ongun, Ekrem İmamoğlu’nun 2017 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde İnsan Kaynakları Yönetimi’nde yüksek lisans yaptığını gösteren belgeyi de yayımladı.
İmamoğlu hakkında kaç dava açıldı?
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine “ahmak” dediği iddiasıyla yapılan yargılamada 14 Aralık 2022’de, 2 yıl 7 ay 15 gün hapse mahkum edildi. İstinaf mahkemesi olarak görev yapan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 24. Ceza Dairesi, İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararın üzerinden 26 ay geçmesine rağmen, kararını vermiş değil.
2015’te Beylikdüzü Belediyesi’ndeki bir ihalede yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla Büyükçekmece Adliyesi’nde görülen davada, üç duruşmadır savcının esas hakkında mütalaası bekleniyor. İmamoğlu hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis istenen davanın bir sonraki duruşması, 11 Nisan’da görülecek. İmamoğlu’nun 11 Nisan’da bir başka duruşması daha var.
20 Ocak’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde konuşma yaptığı sırada CHP Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın’ın evinden gözaltına alındığını öğrenince İBB Başkanı, “Bak başsavcı sana söylüyorum. Biz var ya senin evlatlarını bile bu muamelelerden kurtarmak için seni yöneten aklı bu milletin zihninden söküp atacağız. Bunu unutma. Söküp atacağız ki senin evlatlarının kapısına birileri dayanmasın, senin evlatlarını sabahın köründe evinden kimse almasın” sözleriyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek’i eleştirmişti.
7 Şubat’ta başlatılan soruşturma nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Savcısı’na ifade veren İmamoğlu hakkında hazırlanan iddianamede 7 yıl 4 aya kadar hapsi isteniyor. Yargılama, Akın Gürlek’in daha önce heyet başkanlığını yaptığı 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yapılacak.
İmamoğlu, 2019’da dönemim Ordu Valisi’ne hakaret suçlamasıyla açılan davada ise 2021 yılında “Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı gıyabında alenen hakaret” suçundan 354 gün karşılığı 7 bin 80 lira adli para cezasına mahkum edildi. Karar kesinleşmesi için Yargıtay’da bulunuyor.
Son olarak da geçen hafta İmamoğlu hakkındaki “bilirkişi davasına” konu olacak iddianame hazırlandı. 17 Şubat’ta tamamlanan iddianamede “soruşturma ve davalarda görevli bilirkişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla İBB Başkanı hakkında 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası isteniyor.