HbA1c Nedir Ve HbA1c Testi Nasıl Uygulanır?

Glike hemoglobin olarak da bilinen HbA1c, kandaki glikoz, oksijenin taşınması için gerekli olan kırmızı kan hücreleri içindeki bir protein olan hemoglobine yapıştığında üretilir. Kural olarak, kanda ne kadar fazla glikoz varsa, o kadar fazla HbA1c üretilir.

Haber Merkezi / Diyabetli kişilerin kanlarında sürekli olarak normalden daha yüksek şeker (glikoz) seviyesi bulunur. Uzun süre yüksek kan şekeri sağlık için çok tehlikeli olabileceğinden, şeker hastaları kan şekeri düzeylerini çok yüksek (veya çok düşük) olmadıklarından emin olmak için dikkatle izlemelidir.

Bu nedenle ortalama kan şekeri düzeylerinin bir göstergesi olan HbA1c düzeylerinin ölçülmesi, diyabetin etkin bir şekilde yönetilip yönetilmediğini değerlendirmek için yararlı bir testtir. Ayrıca, bu bozukluk için bir teşhis aracı olarak ve bunu geliştirme riski taşıyan kişileri (pre-diyabetik olarak adlandırılır) vurgulamak için kullanılabilir.

Kırmızı kan hücreleri değiştirilmeden önce yaklaşık 3 aylık bir ömre sahip olduğundan, HbA1c ölçümü kan şekeri düzeylerinin önceki 3 ay boyunca ortalama olarak ne kadar yüksek olduğunu yansıtabilir.

HbA1c testi nasıl uygulanır?

HbA1c testi, kandaki glikozile hemoglobin miktarını ölçmek için kullanılır.

Diyabet teşhisi konan kişilerin her 3 ila 6 ayda bir HbA1c ölçümü yaptırmaları ve aile kurmayı planlayanlar, kan şekerini kontrol etmekte sorun yaşayanlar veya tedavi planında yakın zamanda değişiklik yapanlar için daha sık olarak HbA1c ölçümü yaptırmaları önerilir.

Test, bir sağlık uzmanı tarafından, parmaktan veya koldan alınan bir kan örneği kullanılarak yapılır.

Normal HbA1c aralığı

Ortalama olarak, diyabetik olmayanlar için normal HbA1c < 36 mmol/mol’dür (%5.5). Diyabetli kişiler için ideal HbA1c düzeyi 48 mmol/mol (%6,5) veya daha düşük olmalıdır. 36 ve 48 mmol/mol arasında bir HbA1c ölçümü, bireyin ‘pre-diyabet’ olarak adlandırılan Tip 2 diyabet geliştirme riskinin çok yüksek olduğu anlamına gelir .

Bununla birlikte, herkesin farklı olduğunu ve her hastanın sağlık ekibiyle hedefledikleri kişisel hedef aralığını tartışacağını hatırlamak önemlidir. Bu bireysel hedef, mevcut HbA1c seviyelerini ve bir sonraki testin ne zaman planlandığını hesaba katacaktır.

HbA1c’yi düşürmenin faydaları

Sürekli yüksek kan şekeri seviyeleri sağlık için çok tehlikeli olabilir. Bu nedenle HbA1c düzeylerini dikkatle izlemek ve gerekirse azaltmak önemlidir.

Örneğin, birkaç büyük ölçekli çalışma, HbA1c’yi %1’e (11 mmol/mol) kadar düşürmenin, nöropati (sinir uçlarında hasar), retinopati, diyabetik nefropati (böbrek hastalığı) geliştirme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini göstermiştir. kalp yetmezliği ve damar hastalığı.

Yüksek HbA1c değerlerini düşürmek ve olası sağlık komplikasyonlarını önlemek için atılabilecek bazı adımlar şunlardır:

  • Sağlık ekibinizle birlikte mevcut tedavi planınızı gözden geçirmek ve daha yüksek doz/alternatif ilaç denemek
  • Daha fazla fiziksel aktivite ve egzersizi yaşam tarzınıza dahil edin
  • Sınırlı karbonhidrat ve yüksek şekerli gıdalar ile sağlıklı bir diyet sürdürmek
  • Sigarayı bırakmak

HbA1c kan glikozundan nasıl farklıdır?

HbA1c, kan şekeri düzeylerinin iyi bir göstergesi olmasına rağmen, HbA1c testi ile standart parmak delme testi (şeker hastalarının kan şekerini ölçmek için yaygın olarak kullanılan başka bir test) arasında bazı önemli farklılıklar vardır.

İlk olarak, kan şekeri seviyesi, belirli bir zamanda kandaki glikoz konsantrasyonudur – bu, parmak delme testi ile ölçülür ve mmol/l olarak verilir. Bu test yalnızca kan şekerinin anlık bir göstergesini sağladığından, günde birkaç kez yapılmalıdır, ancak bir sağlık uzmanının yardımı olmadan evde yapılabilir.

Buna karşılık, HbA1c testi, bireyin son 3 aydaki ortalama kan şekerinin genel bir belirtecini sağlar ve mmol/mol olarak verilir. Bu, kandaki şeker seviyelerinin zaman içinde nasıl kontrol edildiğinin daha iyi bir yansımasını sağlar ve böylece doktorlara diyabetin ne kadar iyi yönetildiğini ve hastanın yaşam tarzı veya ilacında herhangi bir değişiklik yapılması gerekip gerekmediğini söyleyebilir.

Ancak HbA1c testinin güvenilirliği kırmızı kan hücrelerine bağlı olduğundan, anemi gibi bazı tıbbi durumların sonuçları etkileyebileceğini unutmamak önemlidir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir