Haldun Dormen Kimdir? Hayatı, Oyunları

5 Nisan 1928 yılında Mersin’de dünyaya gelen Haldun Dormen’in tam adı Ahmet Haldun Dormen’dir. Babası, Kıbrıslı bir iş insanı olan Sait Ömer Bey, annesi İstanbullu bir paşa kızı olan Nimet Rüştü Hanım’dır.

Ailenin soyadı Önder iken, babası iddialı bulduğu bu soyisim yerine anlamı olmayan Dormen soyadını tercih etti, böylece soyadları Dormen oldu. Haldun Dormen, bir yaşına basmadan, ailesi ile İstanbul’un Şişli İlçesi’ne yerleşti. 20 yaşına kadar Atatürk Evi’nin karşısındaki Ömer Bey Apartmanı’nda yaşayan Haldun Dormen, sekiz yaşında geçirdiği bir kaza sonucu sol ayağı sakatlandı.

Sahneye ilk defa Galatasaray Lisesi’nde ortaokul öğrencisi iken Demirbank adlı oyununda yirmibeş kuruş rolüyle çıkan Haldun Dormen, lise öğrenimini Robert Kolej’de tamamladı. Tiyatro eğitimini ABD’de Yale Üniversitesi’nde alan Haldun Dormen, yüksek lisans derecesiyle mezun oldu.

Anılarını “Sürç-ü Lisan Ettikse”, “Antrakt” ve “İkinci Perde” adlı kitaplarında toplayan Haldun Dormen’in oyunlarından bazıları: Bit Yeniği, Bu Filmi Görmüştüm, Bu Oyun Başka Oyun, Çikolata Asker, Çılgın Sonbahar, Dün Gece Yolda Giderken, Çok Komik Bir şey Oldu, Elden Ele, Evimizdeki Hayat, Gençliğin Tatlı sesi, Gigi, Günaydın Mr.

Weill, Hastalık Hastası, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Karma Karışık, Kaç Baba Kaç, Komik Para, Lüküs Hayat, Müfettiş, Muhteşem İkili, Nerdeyse Kadın, Nice Yıllara, Onlar Ermiş Muradına, Papaz Kaçtı, Paramparça, Ağa ile Uşağı Matti, Sevgilime Göz Kulak Ol, Sokak Kızı İrma, Sözde Melekler, Şahane Düğün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir