Eylül Ayında En Az 26 Kadın Öldürüldü

Erkekler, eylül ayında en az 26 kadını ve iki çocuğu öldürdü. Erkekler, en az 71 kadına şiddet uyguladı, en az 12 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 16 kadını taciz etti, iki kadını da seks işçiliğine zorladı. Erkekler, eylülde üç kadına da tecavüz etti.

bianet’in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler Eylül’de en az 26 kadını ve iki çocuğu öldürdü.

Eylül’de en az 13 kadının ölümü basına “şüpheli” (Antalya (1), Balıkesir (1), Bursa (1), Çorum (1),  İstanbul (1), İzmir (1), Malatya (1), Ordu (1), Sivas(1), Zonguldak (4) ölüm olarak yansıdı.

Erkekler, en az 71 kadına şiddet uyguladı, en az 12 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti, en az 16 kadını taciz etti, iki kadını da seks işçiliğine zorladı. Erkekler, Eylül’de üç kadına da tecavüz etti.

Hatay’da Suriyeli bir çocuk öldürüldü. Failleri bulunamadı. Ankara’da bir çocuğun ölümü basına “şüpheli” olarak yansıdı.

Mersin’de kocası Suriyeli bir kadını intihara sürükledi.

Cinayet

Erkekler, Eylül’de en az 26 kadını öldürdü; geçen yıl da bu sayı 26 idi. Ayrıca erkekler, kadınların yanındaki en az altı erkeği de öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü kadınlardan biri Estonyalı biri de Rusyalıydı.

En az üç kadın koruma kararı rağmen öldürdü.

Erkeklerin 10 kadını öldürme “bahanesi” basına yansımadı. Erkekler 16 kadını ayrılmak istediği veya barışmak istemediği için öldürdü.

21 kadını kocası, eski kocası, sevgilisi erkekler, iki kadını oğlu, üç kadını da akrabası erkekler öldürdü.

Erkekler, 18 kadını ev içinde, altı kadını işyeri, otel odası, ormanlık alan, sokak, hastane gibi ev dışı alanlarda öldürdü. Erkeklerin iki kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.

Erkekler, 13 kadını ateşli silahlarla, sekiz kadını kesici aletle, beş kadını darp ederek öldürdü.

Çocuğa Şiddet-Çocuk Cinayeti

Erkekler, Eylül’de iki çocuğu öldürdü. Geçen yıl aynı ay sayı dört idi.

Bir çocuğu babası, bir çocuğu annesi ve sevgilisi öldürdü.

Erkekler bir çocuğu ateşli silahlarla öldürdü. Erkeklerin bir çocuğu nasıl öldürdüğü basına yansımadı.

Cinsel Saldırı /Tecavüz

Erkekler, Eylül 2020’de en az üç kadına tecavüz etti. Geçen yıl aynı ay erkeklerin tecavüz ettiği kadın sayısı beş idi.

Erkekler üç kadına ev içinde tecavüz etti.

Bir kadına tecavüz eden iki erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı, bir kadına emlakçı, bir kadına da akrabası erkek tecavüz etti.

Taciz

Eylül 2022’de erkekler en az 16 kadını taciz etti. Bu sayı geçen yıl aynı 10 idi.

Erkekler, yedi kadını sözlü ve fiziki yollarla taciz etti. Erkekler 9 kadının da fotoğrafını/ videosunu çekerek taciz etti.

Erkekler 16 kadını ev dışı alanlarla taciz etti.

Bir kadını eski sevgilisi, bir kadını taksici, bir kadını eski kocası, bir kadını sağlık çalışanı, bir kadını öğretmen meslektaşı, 10 kadını da yakınlık derecesi basına yansımayan dört erkek taciz etti.

Çocuk İstismarı

Erkekler, Eylül’de en az 12 kız ve oğlan çocuğunu istismar etti. Geçen yıl aynı ay bu sayı 13 idi.

Bir çocuğu “sevgilisi” olduğunu iddia eden bir erkek, bir çocuğu babası, bir çocuğu şoför, bir çocuğu iki akrabası, bir çocuğu da öğretmeni istismar etti. Yedi çocuğu istismar eden yedi erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler çocukları ev dışı alanlarda istismar etti.

Şiddet / Yaralama

Erkekler, Eylül’de 71 kadına şiddet uyguladı. Geçen yıl da aynı ay bu sayı, 65 idi.

Erkeklerin şiddet uyguladığı en az 12 kadın “ağır” hasta olarak hastaneye kaldırıldı. Erkekler en az 13 kadına “koruma kararını” ihlal ederek şiddet uyguladı.

En az 49 kadını kocası, sevgilisi erkekler yaraladı. Beş kadına abi, oğlu ve babası gibi aile üyeleri şiddet uygularken, sekiz kadına şiddet uygulayan 11 erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Dokuz kadına en az 10 polis şiddet uyguladı.

Erkekler en az 16 kadına ayrılmak istediği/barışmak istemediği için şiddet uyguladı. Erkekler, bir kadına “ırkçı saikle” saldırdı, dokuz kadına “toplumsal olaylar” sırasında şiddet uyguladı. Erkekler bir kadına da “telofonda konuştuğu” için şiddet uyguladı. Erkeklerin 44 kadına şiddet uygulama “bahanesi” basına yansımadı.

Erkekler, 50 kadını darp ederek yaraladı, iki kadını yaktı. 10 kadını ateşli silahlarla yaralayan erkekler, dokuz kadını da gözaltına aldı.

Erkekler, 30 kadını iş yeri, otobüs, ormanlık alan gibi ev dışı alanlarda,  28 kadını ev içinde yaraladı. Erkeklerin 13 kadına nerede şiddet uyguladığı basına yansımadı.

Seks İşçiliğine Zorlama

Erkekler, Eylül’de en az iki kadını seks işçiliğine zorladı. Geçen yıl aynı ay bu sayı, 78 idi. Seks işçiliğine zorlanan kadınlar Türkiye vatandaşı değildi.

(Kaynak: Bianet / Evrim Kepenek)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir