Eski İYİ Partili Aytun Çıray: Akşener Partiyi İmha Ediyor

İYİ Parti’de yaşanan kopuşları değerlendiren eski İYİ Parti Milletvekili Aytun Çıray, “Ne olduysa 2019 seçimlerinden sonra oldu. 2020 kurultayında ilk defa benim gibi merkez liberal demokrat siyasetçilerin İYİ Parti’den tasfiyesi gündeme geldi. Ondan sonra süreç ağırlaşarak devam etti” dedi ve ekledi:

“Bugün gelinen noktada adete İYİ Parti liderliği ve yönetiminde bir siyasi harakiri yapıyorlar. Daha önceki röportajda söylediğim gibi, Akşener siyasi canlı bomba gidi davranıyor adeta. Kendisini ve partisini imha ediyor. Millet İttifakı’nın üyelerine de önemli ölçüde zarar veriyor.”

Eski İzmir Milletvekili Aytun Çıray, İYİ Parti’de seçimlerden sonra başlayan çatlağın nedenlerini ve yerel seçimlere yönelik etkisini Artı TV’de anlattı.

Parti içindeki kopuşların giderek genişleyeceğini söyleyen Çıray, istifaların devam edebileceğinin altını çizdi: Ne yazık ki öyle gözüküyor, böyle olmasını asla temenni etmezdim ama gidişat o. Her gün yeni bir olayla karşılaşıyoruz. Bu olay, olabilecek yeni bir olayın da öncüsü ve habercisi olmuş oluyor.

Aytun Çıray, bir önceki seçimlerde AKP’nin, DEM Parti özelinde ürettiği politikanın İYİ Parti’de yankı bulduğuna değindi: 2019 yerel seçimlerinden sonra İYİ parti o zamanki ismiyle HDP ve birçok siyasi partinin demokrasi için İstanbul’da yaptığı iş birlikleri AKP’yi rahatsız etti. Bunun üzerine bir strateji değişikliğine gidilerek partiyi karıştırmak ve HDP’nin üzerinde kuşkuları artırmak gibi bir siyaset ortaya koydular iyice. Bunun ne kadar başarılı olduğunu cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gördük. Başarı elde ettiler ve kazanılmakta olan cumhurbaşkanlığı seçimi kaybedildi.

İYİ Parti içerisindeki kopuşların dört yıl önce başladığını belirten Aytun Çıray, parti lideri Meral Akşener’in politikalarının partiyi imha ettiğine, muhalefete de zarar verdiğine değindi: Ne olduysa 2019 seçimlerinden sonra oldu. 2020 kurultayında ilk defa benim gibi merkez liberal demokrat siyasetçilerin İYİ Parti’den tasfiyesi gündeme geldi. Ondan sonra süreç ağırlaşarak devam etti. Bugün gelinen noktada adete İYİ Parti liderliği ve yönetiminde bir siyasi harakiri yapıyorlar. Daha önceki röportajda söylediğim gibi, Akşener siyasi canlı bomba gidi davranıyor adeta. Kendisini ve partisini imha ediyor. Millet İttifakı’nın üyelerine de önemli ölçüde zarar veriyor.

Eski İYİ Partili Çıray, 31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimlerde İYİ Parti ve CHP’nin yapabileceği ittifak ihtimalinin artık kalmadığını belirtti: Evet, tamamen kapandığını düşünüyorum. Zaten bu aşamadan sonra yapılacak bir ittifak da pozitif bir fayda vermez. Masa kriziyle başlayan süreç çok daha ağır bir şekilde ilerliyor. Görünen tablo, adeta İYİ Parti dağılan bir siyasi parti görünümünde.

Kendi istifa sürecine de değinen Aytun Çıray, İYİ Partideki tartışmalara ilişkin “Seçimler zarar görmesin diye seçim sonuna kadar bekledim ve sonrasında hiçbir şart öne sürmeden İYİ Parti’den istifa ettim. Şu anda parti içinde başka çirkin tartışmalar oluyor. O tartışmaların içine girmek istemiyorum. Zaten o tartışmalar İYİ Parti’nin ne hale düşürüldüğünün en büyük göstergesi. Üzülerek söylüyorum” dedi.

Ne olmuştu?

İYİ Parti Genel İdare Kurulu toplantısında, CHP’nin yerel seçimlerde iş birliği teklifi görüşülmüştü. Toplantıda yapılan oylamada CHP’nin teklifi, 14’e karşı 35 oyla reddedilmişti. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, partisinin gelecek yıl yapılacak yerel seçimlere “müstakil olarak girme kararı” aldığını bildirmişti. CHP’nin yerel seçimlerde iş birliği teklifinin reddedilmesinin ardından İYİ Parti’de istifa dalgası başladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir