Eski HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’ın Kitabına Toplatma Ve İmha Kararı

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski ve tutuklu Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın “Yıkılacak Duvarlar” isimli kitabının “örgüt propagandası” iddiasıyla basım, dağıtım ve satışı yasaklandı.

Yüksekdağ’ın Ceylan Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabı “Yıkılacak Duvarlar”ın, “örgüt propagandası” iddiasıyla basım ve dağıtımının yasaklanmasının yanı sıra toplatılması ve toplatılan nüshalarının da imha edilmesi yönünde karar verildi.

Kararı veren Antalya 6. Sulh Ceza Hakimliği, kitapla ilgili “PKK/KCK terör örgütü basın yayın yoluyla örgütsel varlığını devam ettirme ve geniş halk kitlelerinin desteği almak maksadıyla yazılmış yazı içeriği olduğu anlaşılmıştır,” dedi.

“Yıkılacak Duvarlar” kitabında yer alan “Yokluğun kıyısında kıvranıyor insanlık, bodrumlar yanarken, karanlıkla kundaklanırken, ıssız evlerdeki bebeler ve başından vurulurken” dizeleri, mahkeme tarafından örgüt propagandası sayıldı.

Yüksekdağ, bu dizelerle 16 Ağustos 2015’te başlayan sokağa çıkma yasaklarını* ve yasaklar esnasında öldürülen insanları hatırlatıyordu.

Yayınevinden açıklama

“Yıkılacak Duvarlar” kitabını yayımlayan Ceylan Yayınları ise sosyal medya hesaplarından bir açıklama yaparak şöyle dedi:

Figen Yüksekdağ’ın ‘Yıkılacak Duvarlar’ kitabı hakkında yasaklama kararı verildi.

Yayınevi kolektifimiz, her koşulda şiiri, her koşulda devrim romanlarını, kuramsal yol haritalarımızı okurla buluşturmaya devam edecek!

Dirençle, diri bir inatla…”

TİHV’in sokağa çıkma yasakları açıklaması

2015 senesinde, Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl yollardan çözümüne ilişkin bütünlüklü bir programın uygulanamamasının da yanı sıra, Ortadoğu’daki gelişmelerin de etkisi ile 7 Haziran Genel Seçimlerinin hemen sonrasında, Türkiye’de çatışmalı ortam yeniden başladı.

Bu süreçte, Anayasa’ya ve başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere Türkiye’nin temel haklar alanındaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olarak ilan edilen süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasaklarının ilki 16 Ağustos 2015 tarihinde uygulamaya kondu. Bu biçimi ile süresiz ve resmi sokağa çıkma yasakları Türkiye’de ilk kez yaşandı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Dokümantasyon Merkezi verilerine göre; sokağa çıkma yasaklarının süresiz (sona erdirileceği tarihin ucu açık bırakılarak) ve/veya gün boyu (24 saat sürmesi öngörülür biçimde) uygulanmaya başlandığı ilk tarih olan 16 Ağustos 2015’ten 1 Ocak 2020 tarihine kadar geçen süre içerisinde toplam 11 il ve en az 51 ilçede resmi olarak tespit edilebilen en az 381 sokağa çıkma yasağı ilanı gerçekleşti.

Diyarbakır (214 kez), Mardin (60 kez), Hakkâri (23 kez), Şırnak (13 kez), Bitlis (29 kez), Muş (7 kez), Bingöl (7 kez), Dersim (6 kez), Batman (6 kez), Elazığ (2 kez) ve Siirt (14 kez).

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir