Erzurum: Kadana Camii

Kadana Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, Hacı Cuma Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Caminin giriş kapısı üzerinde yer alan kitabesine göre caminin yerinde bulunan mescit İsmail Efendinin babası Kadana tarafından yaptırılmış ve 1751 M. tarihinde Kadanazade İsmail Efendi tarafından mescitten camiye çevrilmiştir. Yapı mescit iken Siyavuşzade Ahmedin oğlu Veysi Efendi 1743 M. yılında mescide bir şamdan hediye etmiştir. Ayrıca vakfiyesine göre de Alioğlu Nene isminde bir hayırsever camiye önemli miktarda gelir vakfetmiştir. Sülüs hatla yazılmış olan kitabe metni dört satırdır.

Cami düz tavanlı ve ahşap destekli cami grubundandır. Cami dikdörtgen bir alana kurulmuş olup üst örtü ahşap direklerle taşınmaktadır. Son cemaat yeri orjinalinde ahşap direklere oturmakta olup sundurma kısmı orjinalliğini korumaktadır. Son cemaat yeri günümüzde kapatılmıştır. Ahşap sütunlarla taşınan mahfil cami girişinde yer almaktadır. Yapının duvarları sonradan yapılan onarım ile çiniyle kaplanmıştır.

Mukarnas kavsaralı olan mihrap beş yüzeylidir. Mihrabın çevresini üç yönden yazı bordürü dolaşır ve iç köşeleri sütuncelidir. Caminin minaresi kuzeybatı köşede yer almakta olup kare kaideli ve silindirik gövdelidir.
Caminin yapımında kesme taş ve moloz taş kullanılmıştır. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A.188 sayılı tescil kararı ile koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir