Erzurum: İbrahim Paşa Camii

İbrahim Paşa Camii; Erzurum’un Yakutiye İlçesi, İbrahim Paşa Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaya olarak ve şehrin farklı noktalarından toplu taşıma araçları ve özel araçlarla ulaşım sağlanmaktadır.

Cami minaresinde bulunan kitabesine göre Topçuoğlu Abdullah İbn-i Ebubekir tarafından 1715 M. tarihinde yaptırılmıştır. Cami ahşap destekli ve düz tavanlı cami plan tipindedir. Caminin orta bölümümde yer alan kare alan dört ahşap sütunla desteklenmektedir. Caminin üst örtüsü ahşaptır.

Caminin kuzey, doğu ve batı cephelerinde ikişer, güney cephesinde ise beş pencere yer almaktadır. Son cemaat yeri günümüzde kapatılmış ve orjinalliğini yitirmiştir. Mahfil cami kuzey duvarına bitişik konumda olup ahşap sütunlar üzerine oturtulmuştur. Mihrap mukarnas kavsaralıdır. Minber sade bir şekilde ele alınmıştır. Minare kuzeybatı köşede yer almaktadır ve sacla kaplanmıştır. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun 13.11.1976 tarih ve A.188 sayılı tescil kararı ile koruma altına alınmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir