Erzincan: Sultan Melik Türbesi

Sultan Melik Türbesi; Erzincan’ın Kemah İlçesi, Cirgişin Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Selçuklu Hükümdarı Alparslan’ın Anadolu’nun fethiyle görevlendirdiği Sultan Melik, 1071 – 1080 yılları arasında Kemah’la birlikte Erzincan, Divriği ve Şarki Karahisar bölgelerini egemenliği altına almıştır. Buralara da Oğuz Boyu’ndan gelen aileleri yerleştirmiş. Mengücek Beyliği’ni kurduktan sonra hükümranlığı 1228 yılına kadar sürmüştür.

Kemah’ta bulunan türbesi, tuğla duvarlı, sekiz köşeli, iki katlıdır. Üstte, ibadetin yapıldığı küçük bir mescit, girişi ayrı kapıdan olan alt kattan oluşan türbe, iki demir kapı ve asma kilitlerle koruma altındadır. Türbenin yanındaki penceresiz zaviye ise dikdörtgen planlıdır.

Kemah’ın kuzeybatısındaki, kayalık platform üzerinde yapılmıştır. Tığla duvarlı, sekiz köşeli bir yapıdır. Alttaki mezar odasının ortasında üst katı taşıyan sekizgen bir sütun vardır.

Orta direk, tavan silmeleri ve tavan, tuğla örgü düzenindedir. Türbe, inşa malzemesi ve cenazeliğin orijinal şekli ile dikkat çekmektedir. Halk arasında “Sultan Melek” olarak adlandırılan türbede, Mengücek Beyliği döneminde yaşayan Sultan Melik’in mumyası ve 5 mezar bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir