Erzincan: Karanlık Kanyon

Karanlık Kanyon; Erzincan’ın Kemaliye İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Karanlık Kanyon, dünyanın ikinci büyük kanyonunu olarak bilinir.

Munzur Dağları, Karasu Nehri tarafından kuzey-güney yönünde boğaz vadiler ile parçalanmıştır. Bu alana Kemaliye Boğazı adı verilir. Boğazın, İliç’in Bağıştaş köyü ile Kemaliye’nin Dutluca köyü arasında kalan kısmı Karanlık Kanyonu olarak isimlendirilir.

Karanlık Kanyon, 25 km uzunluk, 1000 m derinlik, % 90 yamaç eğimi ve zaman zaman 10–15 m vadi tabanına sahiptir. Karanlık Kanyonda, kaya tırmanışı, kanyoning, tekne gezintileri yapılmaktadır.

Karanlık Kanyon, benzerlerini ABD‘de Grand Canyon‘da ve Avrupa’da Alpler‘de görebileceğiniz, yer yer 500-600m, kapalı bir ekosistemi oluşturmuş bir doğa harikasıdır. K

aranlık Su vadisine dik inen Karanlık Kanyon’dan Sandık köyünden Fırat ırmağı yatağına kadar inen “canyoning” sporuna elverişli bu vadi ayrı bir güzellik katmaktadır.

Karanlık Kanyon’dan da geçen Kemah- Kemaliye arasındaki Fırat nehri rotası önemli kano dergilerinden biri olan Kanu-Magazine tarafından Avrupanın en iyi 10 rotası arasında gösterilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir