Erdoğan’ın BAE Ziyareti: 50,7 Milyar Dolarlık Anlaşma

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, El Vatan Sarayı’nda heyetlerarası görüşmeye başkanlık etti.

Haber Merkezi / İletişim Başkanlığı, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada toplam 50.7 milyar dolar değerinde anlaşma yapıldığıifsde etti. Açıklamada, farklı alanlarda 13 imza atıldığı kaydedildi.

Açıklamada “Birleşik Arap Emirlikleri’yle ilişkilerimiz stratejik ortaklık seviyesine çıkartılmıştır.” ifadesi de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez ülkelerini kapsayan gezisinin üçüncü gününde bugün Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan ile El Vatan Sarayı’nda biraraya geldi. İki lider baş başa ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Türkiye ile BAE arasında muhtelif alanlarda 13 anlaşmanın imzalandığını açıkladı.

Açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı ve Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı’nın başkanlık edeceği bir “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey” kurulması konusunda mutabakata varıldığı ve söz konusu Ortak Mutabakat’la BAE ile ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine çıkartıldığı belirtildi.

50,7 milyar dolarlık anlaşma

BAE ile enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayisi, yapay zeka ve ileri teknolojiler gibi alanlarda mevcut işbirliğinin derinleştirilmesinin kararlaştırıldığı bildirilen açıklamada, “Söz konusu alanlarda imzalanan anlaşmaların toplam tutarı 50,7 milyar dolardır” denildi.

Bugün imzalanan anlaşmanın maddeleri arasında “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Suçluların İadesine Dair Antlaşma” da var.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye’nin BAE’de yaşayan ve hakkında açılan birçok dava bulunan Sedat Peker’in iadesini isteyebileceği belirtiliyor.

Öte yandan, görüşmenin ardından Erdoğan, Al Nahyan’a, bir Togg hediye etti.

Türkiye – BAE ilişkileri

Türkiye ile BAE arasındaki ilişkiler, Arap Baharı’ndan sonra bozulmuştu. Mısır darbesinden Yemen savaşına, Suriye iç savaşından Libya’daki çatışmalara kadar birçok alanda iki ülkenin karşı karşıya geldi.

Türk medyasında, Birleşik Arap Emirlikleri’nin 15 Temmuz 2016’da darbe girişiminde bulunanlara mali destek sunduğu ve Fethullah Gülen Hareketi’yle yakın ilişki geliştirdiği iddiaları da yer alıyordu.

Bir ara ‘düşmanlık’ noktasında değerlendirilen iki ülke ilişkileri 2021’de Türk dış politikasındaki yumuşama ve restorasyon süreci ile doğru orantılı olarak düzeldi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir