Erdoğan’dan Enflasyon Açıklaması: Vatandaşımızın Hayatından Çıkaracağız

Katıldığı bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa’sından Amerika’sına son 60-70 yılın zirvelerine çıkan enflasyon oranları, alınan onca tedbire rağmen yüksek seyretmeye devam ediyor” dedi ve ekledi:

“Üretim, istihdam ve ekonomik büyümeden taviz vermeden enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz. Son dönemde uygulamaya koyduğumuz tedbirler, enflasyonun ateşini düşürmeye başlamıştır.”

Son dönemde uygulamaya konulan tedbirlerle enflasyonun ateşinin düşmeye başladığını ifade eden Erdoğan, “Yatırımı, istihdamı ve üretimi gözeten, ihracatçının finansmana erişimine öncelik veren bu sürecin sonunda, daha önce olduğu gibi, inşallah enflasyon meselesini vatandaşımızın günlük hayatından çıkaracağız” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı dış ticaret rakamlarının açıklanması nedeniyle Ankara’da düzenlenen programa katılarak bir konuşma yaptı. Erdoğan, yeni yılın ilk iş gününde; Türk ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştıran, ticaretin artması için canla-başla çalışan ihracatçılar ve iş dünyasının akıncılarıyla birlikte olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu söyledi.

Dünyadaki diğer ekonomiler gibi Türkiye’nin de en büyük sorunlarından birinin hayat pahalılığının tetiklediği enflasyon sorunu olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa’sından Amerika’sına son 60-70 yılın zirvelerine çıkan enflasyon oranları, alınan onca tedbire rağmen yüksek seyretmeye devam ediyor. Üretim, istihdam ve ekonomik büyümeden taviz vermeden enflasyonu tekrar tek haneli rakamlara indirmeyi hedefliyoruz. Son dönemde uygulamaya koyduğumuz tedbirler, enflasyonun ateşini düşürmeye başlamıştır” şeklinde konuştu.

Son dönemde uygulamaya konulan tedbirlerle enflasyonun ateşinin düşmeye başladığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Yatırımı, istihdamı ve üretimi gözeten, ihracatçının finansmana erişimine öncelik veren bu sürecin sonunda, daha önce olduğu gibi, inşallah enflasyon meselesini vatandaşımızın günlük hayatından çıkaracağız.”

“Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı”

2023 yılı ihracatının, geçen yıla göre yüzde 0,6 oranında artışla 255 milyar 809 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu rakamla Orta Vadeli Program’daki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizi de aştık. 2023 yılı Aralık ayında ihracat yüzde 0,44 artışla 23 milyar dolar oldu. 2023 senesinde ihracatın ithalatı karşılama oranı 0,8 puan artışla yüzde 70,7’ye yükseldi Bakınız bu oran biz göreve geldiğimizde sadece yüzde 50 civarında idi” dedi.

Türkiye’nin dış ticaret açığının ise yüzde 3,2 oranında gerilediğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Temmuz, Ağustos, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Temmuz hariç yılın son 7 ayında dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. 2023 yılı Ekim ayı itibarıyla yıllık hizmet ihracatı tarihî rekor seviye ile 99 milyar 254 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yılın ikinci yarısında dış ticaret açığındaki düşüş ve hizmet dış ticaretinde verilen fazla ile cari işlemler açığında düşüş yaşandı. Eylül ve Ekim aylarında cari işlemler hesabında 2 milyar doların üzerinde fazla verildi. Kasım ve Aralık aylarında dış ticaret açığındaki düşüşün etkisi ile cari işlemler açığındaki kapanmanın devam etmesi bekliyoruz. Son 5 aydır dış ticaret açığı ve cari işlemler açığının kalıcı olarak düşmeye başladığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde iyileşmenin süreceğine inanıyoruz.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir