İmamoğlu’nun Üniversite Diploması İptal Edildi: Hukuksuzdur

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması iptal edildi. İmamoğlu, karara ilişkin yaptığı açıklamada, “İstanbul Üniversitesi Yönetim Kurulu’nun kararı hukuksuzdur” dedi.

Haber Merkezi / İstanbul Üniversitesi, kararıyla ilgili bütün bilgi ve belgeleri İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) göndereceğini açıkladı.

İstanbul Üniversitesi”nin açıklamasına göre Ekrem İmamoğlu ile birlikte aynı dönemde geçiş yaptığı tespit edilen 27 kişinin daha diplomasının da geri alınmak suretiyle iptal edilmesine karar verildi.

İstanbul Üniversitesi CHP’nin 23 Mart’ta yapacağı ön seçimde cumhurbaşkanı adayı seçilmesi beklenen İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasını iptal etti.

İmamoğlu’nun lisans eğitimi gördüğü Kıbrıs’taki Girne Amerikan Üniversitesi’nden İstanbul Üniversitesi’ne yatay geçiş yapmasıyla ilgili “usülsüzlük” iddiaları son dönemde gündeme getirilmiş ve İmamoğlu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştı.

Üniversiteden yapılan açıklamanın tamamı şöyle: ”Üniversitemiz Yönetim Kurulu’nun 18 Mart 2025 tarih ve 61. toplantısında alınan 3 sayılı karar ile; İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 24.02.2025 tarih ve 2025/44681 soruşturma sayılı ve ekinde yer alan Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın 17.02.2025 tarih ve E-68918934-663.08[2024/519-04-R]-12 sayılı ‘Araştırma Raporu”nda yer alan tespitler çerçevesinde Üniversitemizde görevlendirilen İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan rapor uyarınca, Yükseköğretim Kurulu kararlarına ve mevzuatın aradığı şartlara aykırı olarak 1990 yılında Üniversitemiz İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapan 38 kişiden kaydı silinen 10 kişinin yatay geçiş kararlarının; geri kalan ve Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanlığı’nın ‘Araştırma Raporu’nda adı geçen kişi dahil mezun olan 28 kişinin yatay geçiş kararlarının ve bu kararlara dayalı olarak bu kişilerin elde ettikleri mezuniyetlerin ve diplomaların ‘yokluk ‘ ve ‘açık hata ‘ gerekçeleriyle geri alınmak suretiyle iptal edilmesine; Üniversitemizin tüm fakültelerinde yapılmış olan yatay geçişlerle ilgili inceleme ve araştırmalara devam edilmesine ve akabinde gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesine karar verilmiştir. Alınan karar ve bu karara dayanak teşkil eden bütün bilgi ve belgeler İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na (YÖK) ivedilikle gönderilecektir.”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, karara ilişkin olarak “hukuksuzdur” değerlendirmesini yaptı. İmamoğlu, karara ilişkin sosyal medyadan yaptığı ilk açıklamada, “Böyle bir karar alma yetkileri yoktur. Yetki, sadece İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’ndadır. Bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap verecekleri günler yakındır. Adalete, hukuka ve demokrasiye susamış milletimizin yürüyüşü durdurulamayacak” ifadelerini kullandı.

Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş da, sosyal hesabından yaptığı açıklamada, “Demokrasiye uygun olmayan bir biçimde rakipleri devreden çıkarmak öncelikli olarak Türkiye’ye ve on yıllarca yıl kurumsallaştırmaya çalıştığı demokrasisine yapılabilecek en büyük kötülüktür. Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptali; Hukuki istikrar, hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Buna izin vermek bu ülkeye ve demokrasisine yapılan en büyük ihanettir” dedi.

Yavaş mesajında ayrıca, “Tüm bu hukuki ve siyasi sürecin her dakikasında Ekrem Başkanımızın yanında olacağımı, böylesine hukuksuz bir süreçte daha önce üçlü masada ifade ettiğim “Cumhurbaşkanlığı adaylığımı günü gelince değerlendireceğim” kararımı, bu hukuksuzluk ortadan kalkana kadar ASKIYA alacağımı da kamuoyuna ilan ediyorum” dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel kararın ardından yaptığı ilk açıklamada “Ekrem Başkan burada fail değil mağdurdur, ancak yapılan işlem de hukuki değil siyasidir” dedi. Özel, “Bu siyasi işleme karşı siyaseten en net cevabı vereceğiz. Kararlılıkla yolumuza devam ediyoruz. Pazar günü hep birlikte sandık başındayız. Ekrem İmamoğlu’nun arkasındayız” ifadelerini kullandı.

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, kararın ardından yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Sayın İmamoğlu’nun diplomasının iptali, bir siyasi rakibin tasfiyesinden çok öte bir uygulamadır. Zayıflarla dolu hukuk ve demokrasi karnemize yazılan kötü bir not, sosyal barışımıza vurulan kaba bir darbe ve kaosa sürüklenmemize yönelik açık bir davetiyedir. Türkiye’yi yönettiğini zannedenleri sorumluluğa davet ediyorum. Ülkeye yazık etmeyin!”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, kararın ardından yaptığı ilk açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığının engellenmeye çalışılması ve diplomasının iptal edilmesi, hukuki değil, siyasi hesapların gölgesinde alınmış bir karardır. Yargı kıskacı altında demokratik hakların gasp edilmesi kabul edilemez. Halkın iradesine ve siyasi rekabete set çekmeye yönelik bu girişimler, demokrasiye sürülmüş kara bir lekedir. Çağrımız, demokrasiyi hedef alan bu tür müdahalelerin derhal son bulmasıdır” ifadelerini kullandı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise kararın ardından yaptığı ilk açıklamada şu ifadeleri kullandı: “İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diplomasının mevzuat bahane edilerek iptal edilmesi demokrasiye sürülmüş kara bir lekedir. Bu kara lekeyi sürenler yüzlerce yıl toplumun vicdanında mahkum olarak kalacaktır. Sayın İmamoğlu’na yönelik bu kararın hukuki değil, siyasi bir karar olduğu gün gibi ortadadır.

Siyaset hukuku askıya alarak sorunları derinleştirme yeri değil, sorunları çözme yeridir. Bu tür idari ve yargı kararları ortak yaşam inancına ciddi şekilde zarar vermektedir. Demokrasiye kara leke süren, hukuku askıya alan bu kararın derhal geri çekilmesi, siyasette gerilimi arttıracak müdahalelerden vazgeçilmesi gerektiğine dair çağrı yapıyoruz.”

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İmamoğlu hakkında ‘lisans diplomasının sahte olduğu’ yönündeki ihbarlar ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda soruşturma başlatıldığını belirtmişti.

İstanbul Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nden 1994 yılında mezun olan İmamoğlu’nun buraya Girne Amerikan Üniversitesi’nden yatay geçişle geldiği biliniyor. İmamoğlu daha sonra yüksek lisans eğitimini de tamamlamıştı. Bu diplomalar İBB’nin sosyal medya hesaplarından da yayınlandı.

İmamoğlu 5 Mart’ta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda ifade verdi. Basına yansıyan bilgilere göre İmamoğlu ifadesinde hakkında hazırlanan raporu eleştirerek “Bugün burada ifade vermesi gerekenler o raporu hazırlayanlardır” dedi.

13 Mart’ta İmamoğlu, beş yıl önce gelen şikayet üzerine diplomasının yasal olduğunu bildiren İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Kamil Ahmet Köse’nin istifa ettirildiğini açıkladı.

Ekrem İmamoğlu hakkındaki diğer davalar neler?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ilgili sözleri nedeniyle de soruşturma başlatılmıştı.

Soruşturma kapsamında kabul edilen iddianamede İmamoğlu “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret”, “tehdit” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermekle” suçlanıyor ve 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması ve siyasi yasak talep ediliyor. Davanın ilk duruşması 11 Nisan’da görülecek.

İmamoğlu hakkında, CHP davalarında yer aldığını söylediği bilirkişi hakkındaki sözleri nedeniyle açılan başka bir soruşturmada da “yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs” suçlamasıyla da 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.

Ayrıca kamuoyunda “ahmak davası” olarak bilinen ve 2019’a kadar uzanan davanın yanı sıra, Beylikdüzü Belediye Başkanlığı (2014-2019) dönemindeki bir ihale nedeniyle açılan bir dava ve Kasım 2024’te İBB’nin bazı etkinliklerde usulsüz harcama yapılarak kamu zararına yol açıldığı iddialarına ilişkin başlatılan bir soruşturma da var.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir