Erdoğan’dan AB Açıklaması: Tam Üyelik Dışında Hiçbir Alternatifi Kabul Etmeyeceğiz

Avusturya Başbakanı Nehammer ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avrupa Birliği ile münasebetlerimizi ilerletme noktasında samimi olduğumuz, ülkemizin iradesini teyit ettiğimiz malumdur. Ancak, aynı yaklaşımı Avrupa Birliği tarafında göremiyoruz” dedi ve ekledi:

Haber Merkezi / “Avrupa’nın bütünleşmesi ancak Türkiye’nin Birliğe tam üyeliğiyle tamamlanacaktır. Bu noktada, tam üyelik dışındaki hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğimizi özellikle vurguladım.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.

Avusturya’dan 22 yıl aradan sonra Şansölye düzeyinde gerçekleştirilen ziyaretin tarihî bir nitelik taşıdığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen ve Sayın Şansölye’yle tesis ettiğimiz samimi diyalog, Türkiye-Avusturya ilişkilerinde adeta yeni bir dönemin açılmasını sağladı. İlişkilerimizi daha da geliştirme konusunda ortak iradeye sahibiz. Görüşmelerimizde, bu çerçevede üst düzeyli ziyaretlerin devam ettirilmesinin önemine değindik” dedi.

Türkiye-Avusturya ilişkilerinin köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelecek sene Türkiye ile Avusturya arasındaki Dostluk Anlaşması’nın 100’üncü, İşgücü Anlaşması’nın ise 60’ıncı yıl dönümünü idrak edeceğiz. Bu anlamlı yıl dönümlerinin layıkıyla anılması için gereken çalışmaları müştereken gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları kaydetti: “Avrupa Birliği ile münasebetlerimizi ilerletme noktasında samimi olduğumuz, ülkemizin iradesini teyit ettiğimiz malumdur. Ancak, aynı yaklaşımı Avrupa Birliği tarafında göremiyoruz. Avrupa’nın bütünleşmesi ancak Türkiye’nin Birliğe tam üyeliğiyle tamamlanacaktır. Bu noktada, tam üyelik dışındaki hiçbir alternatifi kabul etmeyeceğimizi özellikle vurguladım.”

“Sorunları daha da derinleştirecek…”

Avusturya Başbakanı Nehammer ile Orta Doğu’daki ve Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri ele aldıklarını da ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta Doğu’ya kalıcı barışın gelebilmesi ancak Filistin-İsrail sorununun nihai bir çözüme kavuşturulmasıyla mümkündür.

1967 sınırları temelinde bağımsız ve coğrafi bütünlüğü haiz, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti’nin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu konuda geç kaldığımız her gün, maalesef, bölgemiz çatışma, kan ve gözyaşı girdabından kurtulamayacaktır. Bölgede gerilimi tırmandıracak, daha fazla kan akmasına yol açacak, sorunları daha da derinleştirecek her türlü adımdan imtina edilmesi şarttır” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir