Elif Şafak Kimdir? Hayatı, Eserleri

1971 yılında Fransa’nın kuzeydoğusunda yer alan Strazburg kentinde dünyaya gelen Elif Şafak, Ortaokulu Madrid’de okumuştur. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünden mezun olmuştur.

Yüksek Lisansını ODTÜ Kadın Çalışmaları Bölümünde yapmıştır. ODTÜ Siyaset Bilimi Bölümünde doktorasını tamamlamıştır. Yüksek Lisans tezi İslamiyet, Kadın ve Mistisizm hakkındadır. Elif Şafak bu teziyle Sosyal Bilimler Derneği tarafından ödüllendirilmiştir.

Elif Şafak İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde dersler vermiştir. 2003-2004 yılları arasında Michigan Üniversitesinde yardımcı doçentlik yapmıştır. Ayrıca Arizona Üniversitesi Yakın Doğu Araştırmaları Bölümünde yardımcı doçentlik yapmıştır. Türkiye’de çeşitli günlük ve aylık yayınlarda yazılar yazmıştır.

Elif Şafak halk kültürüne çok önem vermektedir. Halk kültürünün içerisinde yer alan batıl inançlar, din ve cin gibi unsurları kullanmıştır. Hikayelerinde zaman zaman halk kültürü ve dini motifler anahtar noktaları oluşturur.

Roman ve masalı bir araya getirdiği eserleri vardır. Klasik romanlarda kullanılan iyi-kötü karşılaştırılması haricinde zıtlıklara yer vermiştir. Yoğun bir karışım elde etmeye çalışarak birbirlerine zıtlıkları en uç noktalarda olan karakterler yaratmıştır.

Elif Şafak eserlerinde ortak temalar kullanmıştır. Kullandığı temalara bakılacak olursa beslendiği kaynaklar ve hayatının önemli detayları hakkında bilgi elde edilebilir. Sözlü edebiyat ürünlerinin bol olan malzemelerini kullanmıştır. Masal anlatır gibi yazması bu kaynaktan beslendiğini göstermektedir. Elif Şafak için sözlü edebiyat ve halk kültürü imgesel anlatıma müsaittir.

Yapıtlarında cümle aralarına kutsal kitaplardan ayetler serpmiştir. Elif Şafak ayetlerin yanında başka dini motiflere de yer vermiştir. Hristiyanlık ve Yahudiliğe ait ögeler kullanmıştır. İslamiyette ise daha çok tasavvufi unsurlar kullanmıştır. Bu konularda kullandığı unsurlar O’nun bilgi birikimin çok derin olduğunu göstermektedir.

Elif Şafak eserlerinde kadınlara ayrı bir yer ayırmıştır. O’nun yapıtlarında kadın başlı başına bir konudur. Kadınlara ait olan haller, hassasiyetler ve zayıflıklar sıkça kullanılmıştır. Kitaplarında kadın karakterleri özenle yaratmıştır. Yarattığı kadınlar cesurdur. Ayrıca çok gerçekçi ve yalnızdır. Renkli ve zengindir. Eserlerinde uç hayatları yaşamayı seven kadınlar vardır.

Tüm romanlarının vazgeçilmez mekanı olarak İstanbul’u kullanmıştır. Romanlarındaki kahramanlarını bir yolu mutlaka İstanbul’a düşer.  Elif Şafak için İstanbul bir fon değildir. Başkahramanıdır. Güzel ve büyülü bir şehirdir. Öve öve bitirilemeyecek bir kenttir. O sadece güzelliklerini değil aynı zamanda.

Elif Şafak anlatmak istediği şeyleri bazen satır aralarına gizlemiştir. Bazen ise açıkça göstermiştir. Onun bu kadar iyi eserler ortaya çıkmasını sağlayan şey sürekli çatışıp kıvılcımlar çıkarmasına neden olan zahiri ve batıni yönüdür.

Elif Şafak’a en büyük ününü getiren kitap Aşk adlı romanıdır. Bu roman sayesinde en çok satanlar listesinde her zaman yerini almıştır.

Elif Şafak’ın Eserleri:

Kem Gözlere Anadolu, Pinhan, Şehrin Aynaları, Mahrem, Bit Palas, Araf (The Saint of Incipient Insanities çevirisi), Beşpeşe, ( Murathan Mungan, Faruk Ulay, Celil Oker, Pınar Kür), Med Cezir, Baba ve Piç, Siyah Süt, Aşk, Kâğıt Helva, Firarperest, İskender, Şemspare, Ustam ve Ben, Sakız Sardunya (Öykü, Çocuk kitabı), Havva’nın Üç Kızı

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir