Elazığ: Üryan Baba Türbesi

Üryan Baba Türbesi; Elazığ’ın Merkez İlçesi, Harput Mahallesi, Meteris Sokak üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Harput’a çıkarken “Kayabaşı” tabir edilen dik kayalıklara varma­dan sağa doğru 100 m. kadar yürüdüğünüzde tepenin Harput’a bakan yamacında defnedilmiştir. Makam bölümünü oluşturan yapı kayalıklar içindeki bir mağaranın türbeye dönüştürülmesi ile meydana getiril­miştir.

Bu kayalıklara Harput’un halkı tarafından eskiden “Tilki Kaya­lıkları” derlerdi. Türbenin hemen yakınında eski bir mezarlık vardır. Üryan Baba Türbesi ile ilgili tarihi kayıtlara baktığımızda burada bir hücre ve mescid bölümünün bulunduğu yazılıdır. 2012 yılında onarılan yapının duvarları kesme taştan yapılmıştır.

İshak Sunguroğlu’nun “Harput Yollarında” adlı eserinin birinci cildinde türbe yanında bulunan mescidin eskiden tekke olarak kullanıldığından bahsedilmiştir. Türbede yatan Üryan Baba’nın kim olduğu hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Türbe kapısını oluşturan taş bloktaki yazıda “Allah’ın sevgili kullarından İsmail’in torunu, Ömer’in oğlu Hafız Muhammed” şeklinde bir ibare bulunduğu görülmektedir. Türbe mezarın keşfinden sonra Hicri 1278 yılında yapılmıştır. Sandukası giriş kapısından sonra hemen sağda bulunmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir