ECB, Faizleri 50 Puan Daha Artırdı

Avrupa Merkez Bankası (European Central Bank / ECB), üç temel politika faizini 50 baz puan artırdı. Bankanın ekonomide resesyon beklentisine karşın faiz oranlarını 2008’den bu yana en yüksek seviyeye çıkarması dikkati çekti.

Avrupa Merkez Bankası, karar metninde, enflasyonun yüzde 2 olan orta vadeli hedefe dönmesini sağlamak için faiz oranlarını kademeli ve ciddi şekilde artırmaya devam edeceğine vurgu yapılarak, “Banka Yönetim Konseyi, martta yapılacak para politikası toplantısında faizi 50 baz puan daha artırmaya niyetli.” denildi.

Açıklamaya göre, faiz oranların enflasyonun yüzde 2 hedefine dönmesi için ciddi şekilde sınırlayıcı seviyede tutulacağı belirtilerek, planlandığı gibi mart ayından sonra bilançonun küçültülmeye başlanacağı kaydedildi.

Avrupa Merkez Bankası, yüksek enflasyona karşı faiz yükseltme politikasını sürdürdü.

Üç temel politika faizi olan ana refinansman oranı, mevduat faiz oranı ve marjinal fonlama faizi 50’şer puan artırıldı. Böylelikle mevduat faizi yüzde 2,5’e, refinansman faizi yüzde 3’e yükseltilmiş oldu. Bankanın son kararıyla faizler, 2008 Kasım ayı sonrasının en yüksek seviyesine çıktı.

Banka, Mart ayında düzenlenecek bir sonraki Konsey toplantısında 50 baz puanlık artışa daha gidileceğini bildirdi. Hedef, enflasyonun kısa vadede aşağı çekilmesi ve “orta vadede” yüzde 2 hedefine ulaşılması olarak açıklandı.

Mart sonrasında durum değerlendirmesi yapılacak

Bankadan yapılan açıklamada, faizlerin belirgin ve eşit tempoda yükseltilmesi yoluna devam edileceği, Mart ayındaki 50 puanlık artış sonrasında durum değerlendirmesi yapılacağı belirtildi.

Amerikan merkez bankası Federal Reserve (Fed), Çarşamba günü faiz artış temposunu düşürerek 25 baz puanlık artış kararı almıştı. İngiltere Merkez Bankası da bugünkü toplantısında faizleri 50 baz puan artırdı.

Avrupa İstatistik Dairesi Eurostat’ın Çarşamba günü açıkladığı tahmini verilere göre, Avrupa’da enflasyon Ocak ayında yavaşlama eğilimini sürdürdü. Enflasyon buna rağmen yüzde 8,5’lik oranla yüksek seviyelerde seyretmeyi sürdürüyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir