Yolsuzlukla Suçlanan İki Milletvekilinin Dokunulmazlığı Kaldırıldı

Avrupa Parlamentosu’ndaki yolsuzluk soruşturmasında adı geçen Belçikalı parlamenter Marc Tarabella ve İtalyan milletvekili Andrea Cozzolino’nun dokunulmazlıkları kaldırıldı. Her iki milletvekili de suçlamaları reddediyor.

Karar Avrupa Parlamentosu üyeleri ve Belçika makamlarına resmi olarak iletildikten sonra süreç tamamlanacak. Cozzolino ve Tarabella’nın dokunulmazlıklarının kaldırılması süreci geçen ay başlatılmıştı.

Avrupa Parlamentosu Yasal İşler Komitesi, 31 Ocak’ta oy birliğiyle dokunulmazlıklarının kaldırılması yönünde karar almıştı.

Oylamaya katılan Belçikalı parlementer Marc Tarabella, diğer milletvekilleriyle birlikte kendi dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy kullandı.

Tarabella, dokunulmazlığının kaldırılması nedeniyle mutlu olduğunu belirterek bunun, yargı önünde kendisini ifade etmesini sağlayacağını söyledi. “Masum olduğunu” savunan Tarabella, yasal sürece saygısından dolayı bugüne kadar konuşmadığını ifade etti.

“Temiz Eller” operasyonu kapsamında gözaltına alınan eski Avrupa Parlamentosu üyesi Pier Antonio Panzeri, itirafçı olarak Belçika yargısıyla işbirliği yapacağını bildirmişti. Panzeri’nin ifadesinde, Tarabella’nın “bir veya daha fazla yabancı ülkeden” birkaç kez 120 bin ile 140 bin euro arasında rüşvet aldığını söylediği belirtiliyor.

İtalyan parlamenter Cozzolino da, Katar ve Fas’a zarar verebilecek karar alma sürecini engellemeye çalışmakla suçlanıyor. Rüşvet skandalının baş şüphelilerinden biri olan eski Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Eva Kaili ile yardımcısı ve erkek arkadaşı Francesco Giorgi, Panzeri ile birlikte halen tutuklu bulunuyor.

“Masum olduğunu” savunan Tarabella, yasal sürece saygısından dolayı bugüne kadar konuşmadığını ifade etti.

Yolsuzluk soruşturması

Belçikalı makamların yürüttüğü yolsuzluk, rüşvet ve kara para aklama soruşturması kapsamında, Aralık 2022’de çok sayıda noktada aramalar yapılmış, 1,5 milyon euro nakit para ele geçirilmiş ve 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişilerin AP Başkan Yardımcılığı görevi sona erdirilen Yunan milletvekili Eva Kaili, eski İtalyan AP Milletvekili Pier Antonio Panzeri, AP’de asistan olarak çalışan Kaili’nin erkek arkadaşı Francesco Giorgi ve hukukun üstünlüğü konularında çalışan sivil toplum kuruluşunun yöneticisi Niccolo Figa-Talamanca olduğu açıklanmıştı.

Giorgi’nin, ifadesinde iki AP milletvekili Andrea Cozzolino ile Marc Tarabella’nın Panzeri’den para aldığını söylediği ileri sürülmüştü.

AP Başkanı Roberta Metsola, Cozzolino ile Tarabella’nın dokunulmazlıklarının kaldırılması için süreç başlatmıştı.

Bu kişilerin, AP’nin ekonomik ve siyasi kararlarını etkilemek üzere Katar’dan rüşvet aldıkları iddia edilmişti. Konuyla ilgili haberlerde adı geçen Katar, iddiaları reddetmişti.

Daha sonraki haberlerde Fas’ın da bu kişilere rüşvet verdiği iddia edilmiş, Fas istihbaratı ile Fas’ın Varşova Büyükelçisi Abderrahim Atmoun’un şüphelilerle görüştüğü ileri sürülmüştü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir