Dünya Sağlık Örgütü’nden “Tavuk Eti” Uyarısı

Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization, WHO), çok fazla tavuk tüketiminin, birçok kişinin en ciddi hastalıklarından bazılarına maruz kalmasına neden olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Haber Merkezi / DSÖ’ye göre aşırı tavuk tüketimi, dünyanın 10. önde gelen hastalığı olan antimikrobiyal dirence veya AMR’ye yol açmaktadır. Sağlık uzmanı Dr. M. Vali, birçok kişinin aşırı tavuk eti yemekten dolayı AMR’den etkilendiğini söyledi.

Günümüzde birçok işletme, tavuğu sağlıklı ve taze tutmak için tavuklara antibiyotikler vermektedir. Antibiyotikler zamanla tavukların vücudunda birikir ve bu tavukları tüketenler, tavukta biriken antibiyotikleri otomatik olarak kendi vücutlarına alırlar.

Bu durum, vücudu antibiyotiklere karşı dirençli hale getirir ve  vücut farklı nedenlerle alınan antibiyotiklere tepki vermemeye başlar.

Antimikrobiyal direnci (AMR): bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmaların onları durdurmaya yönelik çalışan bir antimikrobiyale (örneğin antibiyotik) karşı duyarsız hale gelme yeteneğidir.

Antimikrobiyal Direnç nasıl oluşur?

Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin; evrimsel süreçte enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçlara karşı direnç mekanizmaları geliştirmesi ve var olan antimikrobiyal ilaçların zaman içerisinde tedavide etkisiz hale gelmesidir.

Antibiyotik direnci düzelir mi?

Antibiyotikler halk sağlığını koruyor ama bakteriler de antibiyotiklere gittikçe direnç geliştirerek ilaçların etkisi azalıyor. Bazı enfeksiyonlar artık tedavi edilemiyor! Dünyada her yıl 1,7 milyon insan antibiyotik direncinden hayatını kaybediyor.

Antibiyotik direnci nasıl kırılır?

Bilim insanları bunlar içinde “dedA” adlı genin bastırılmasının bakterinin antibiyotik direncini tamamen kırdığını gördü. Öte yandan araştırmacılar, E. coli’nin beta-laktam antibiyotiklerine direncinin kırılmasında da benzer genlerin bastırılmasının etkili olduğunu tespit etti.

Antibiyotik direnci testi nedir?

Kültür antibiyogram testi, antibiyotik duyarlılık testi olarak da adlandırılan ve enfeksiyon kapmış olan bir hastanın vücudunda bulunan bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu belirlemek için yapılan bir testtir. Testin yapılması için virüslerin ve bakterilerin laboratuarda üretilmesi şarttır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir