Dünya Basını “Abdullah Zeydan” Kararını Nasıl Gördü?

Abdullah Zeydan kararını, “Türkiye, seçimden iki gün sonra Kürt belediye başkanını hükümetin adayıyla değiştirdi” başlığı ile okuyucularına aktaran Reuters, haberinde şu ifadeleri kullandı:

“Salı günü Türk yetkililer, Kürt yanlısı partinin yeni seçilen belediye başkanının göreve başlamasını engelledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin kaybettiği başka bir ilçede oylamanın yeniden yapılacağını duyurdu.”

Haberin devamında, “Kararı güneydoğudaki birçok ilde ve İstanbul’da protesto etmek için salı günü geç saatlerde toplanan yüzlerce kişi ‘Van’da darbe var’ sloganları attı” denildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Parti Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan’a ait mazbatanın AK AK Parti adayı Abdulahat Arvas’a verilmesi üzerine kentte yaşananlar, dünya basınında da yer aldı.

Birleşik Krallık merkezli Reuters haber ajansının, “Türkiye, seçimden iki sonra Kürt belediye başkanını hükümetin adayıyla değiştirdi” başlığı ile okuyucularına aktardığı haberde şu ifadeler kullanıldı:

“Salı günü Türk yetkililer, Kürt yanlısı partinin yeni seçilen belediye başkanının göreve başlamasını engelledi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin kaybettiği başka bir ilçede oylamanın yeniden yapılacağını duyurdu.

Kararı güneydoğudaki birçok ilde ve İstanbul’da protesto etmek için salı günü geç saatlerde toplanan yüzlerce kişi ‘Van’da darbe var’ sloganları attı.”

DEM Parti Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan, ve Tülay Hatimoğulları’nın açıklamalarını da aktaran Reuters’ta yaşananlar şöyle özetlendi:

“DEM’in açıklamasında açıklamada, “Bu yanlış karardan derhal vazgeçilmelidir” denildi. Parti eşbaşkanı Tülay Hatimoğulları gazetecilere verdiği demeçte, DEM’in çarşamba günü seçim kuruluna itirazda bulunacağını söyledi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bunların adli meseleler olduğunu ve hükümetin müdahale edemeyeceğini dile getirdi.

Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP’nin lideri, belediye başkanlığını ikinci sırada bitiren kişiye devretmenin ‘Van halkının iradesini hiçe sayma anlamına geleceğini’ belirtti.”

ABD merkezli Associated Press (AP), “Pazar günkü yerel seçimler, geçen yıl düzenlenen cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde kazandığı zaferin ardından Erdoğan ve AK Parti için bir darbe oldu” ifadelerini kullandı.

Haberde, şöyle devam edildi: “Ana muhalefet partisi, İstanbul’u ve başkent Ankara’yı elinde tutarken başka yerlerde de büyük kazanımlar elde etti. Kürt yanlısı DEM Parti, yıllarca süren baskılara ve tutuklamalara rağmen Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde çok sayıda belediyeyi kazandı.

DEM Parti’den Abdullah Zeydan’ın Van’da kazandığı zaferin ardından yaşananlar protestolara yol açtı. Polis, Van’daki gösteriyi dağıtmak için tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz kullandı. DEM, karara itiraz edeceğini bildirdi.

Ana muhalefetteki merkez sol Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de bu hareketi kınadı ve Zeydan’a destek göstermek amacıyla partiden bir heyeti Van’a gönderdi.”

AFP ise, “Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Van’da DEM Parti’den Abdullah Zeydan yüzde 55’in üzerinde oy alırken, seçim otoriteleri son dakika mahkeme kararıyla seçimi iptal etti” diye yazdı.

Haberde, şu ifadeler yer aldı: “Geleceğin cumhurbaşkanı adayı olarak görülen İstanbul’un yeniden seçilen belediye başkanı Ekrem İmamoğlu, X’te yaptığı paylaşımda kararın kabul edilemez olduğunu belirtti.

İmamoğlu, hükümet ve seçim komisyonunu halkın iradesine saygı duymaya çağırdı. DEM Parti’nin açıklamasında, Abdullah Zeydan’a mazbatasının verilmemesinin, iktidardaki AK Parti’nşn adayının yalnızca yüzde 27 oyla belediye başkanlığını almasının önünü açtığı belirtildi.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir