Döviz Dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat’ta Tarih Uzatıldı

Merkez Bankası (TCMB), öviz kurlarındaki oynaklığı azaltmak için 21 Aralık 2021 tarihinde uygulamaya konulan Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına ilişkin yeni bir karar aldı. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı.

Haber Merkezi / 31 Ocak 2024 itibarıyla bankalarda mevcut olan altın, dolar, euro, sterlin cinsi hesaplar TL’ye çevrilebilecek. Öte yandan Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) Türk Lirası (TL) mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla TL zorunlu karşılıklara faiz uygulanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği ile Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Buna göre, yurt içi yerleşik gerçek kişiler 31 Ocak 2024, yurt içi yerleşik tüzel kişiler ise 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla bankalarda mevcut olan Dolar, Euro ve Sterlin cinsinden döviz tevdiat hesabı ve döviz cinsinden katılım fonu hesabı bakiyelerini, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm kuru üzerinden Türk Lirası’na çevirebilecek.

TL zorunlu karşılıklara faiz uygulayacak

Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), zorunlu karşılıklara ilişkin bir açıklama yayınladı. Merkez Bankası (TCMB) açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi, Türk lirası mevduat payının artırılması ve kur korumalı mevduattan Türk lirası mevduata geçişin desteklenmesi amacıyla, belirlenen koşulları sağlayan mevduat bankalarının 1 aydan uzun vadeli Türk lirası mevduat ve kur korumalı mevduat hesapları için tesis edilen zorunlu karşılıklarına üç ayda bir faiz uygulanacaktır.

Katılım bankalarının Türk lirası cinsinden tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarında benzer etkiyi sağlayacak şekilde indirim yapılacaktır.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir