Dolar, Bir Kez Daha Rekor Kırdı

28 Mayıs yapılan ve Erdoğan’ın kazandığı Cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerinin ardından tarihi zirvesini gören dolar, Haziran’ın ilk gününe de rekorla başladı. TL’nin değer kaybı artarken, dolar, 20,95 TL seviyesine kadar çıktı.

Benzer bir rekor 22,66 seviyesine gelen Euro/TL’de de kırıldı.

Dolar/TL paritesi gece saatlerinde kısa süreli olarak 22.95 seviyesine yükseldikten sonra 20.7550 seviyesinde işlem görüyor. Yatırımcılar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumartesi gününe kadar açıklaması beklenen yeni kabineyi takip ediyor.

Reuters’ın dün yer alan haberine göre, eski Maliye Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in kabinede yer almasının neredeyse kesin olduğu belirtiliyor. Ancak yetkililer, Erdoğan’ın Şimşek için cumhurbaşkanlığı yardımcılığı görevini düşündüğünü, ancak Şimşek’in doğrudan icraat yapmayı tercih ettiği için Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanabileceğini ifade ediyor.

Şimşek’in kabinede olması, hükümetin ekonomi politikalarında köklü değişiklikler getirebileceği anlamına geleceği için yakından izleniyor. Özellikle merkez bankası politikaları ve ekonomi yönetiminin izlediği stratejide değişikliklerin görülmesi bekleniyor.

Sözcü’nün aktardığına göre Generali Investments’ın kıdemli gelişmekte olan piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, Şimşek’in kabinede yer alması durumunda yabancı yatırımcılardan olumlu bir tepki alınabileceğini ancak daha önce değişiklik beklentilerinin oluştuğu ancak gerçekleşmediği göz önüne alınması gerektiğini belirtiyor. Tresca, politikalarda gerçek bir değişiklik görmek için merkez bankası ve ekonominin izlediği stratejide değişikliklerin olması gerektiğini vurguluyor.

Dolar/TL paritesi dün gece 22.95 seviyesine yükselmesinin ardından geri çekilerek güne 20.7550 seviyesinden başladı. Ancak seçimlerin ilk turuna göre TL’nin dolar karşısında yaklaşık yüzde 5.4 değer kaybettiği görülüyor. TL, depremden bugüne kadar yüzde 9.3, yıl başından bu yana ise yüzde 9.8 kayıp yaşadı. Son beş yılda TL’nin kaybı ise yüzde 80’i aştı.

Serbest piyasada doların alış fiyatı 20.7730 TL, satış fiyatı ise 20.7750 TL olarak belirlendi. Euro’nun alış fiyatı ise 22.1810 TL, satış fiyatı ise 22.1830 TL olarak kaydedildi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir